Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Apua, julkut tulevat!

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

13.1.2009

Jukka Vahti

Jani Sievinen kertoi eilen lähtevänsä demareiden ehdokkaaksi ensi kesäkuun europarlamenttivaaleissa.

Ydinkysymys, jota me kaikki viime yönä unettomana mietimme on, riittääkö eurovaaliehdokkuuteen se, että on kolmannen polven demari ja osaa uida?

Ja kyllähän se riittää. Ainakin, jos miettii edellisiä europarlamenttivaaleja, joissa ehdolla olivat muun muassa Riitta Väisänen (kesk) ja Viivi Avellan (kok). Samoissa vaaleissa kristillisdemokraattien Bjarne Kallis yritti ratsastaa menestykseen paljon julkisuutta saaneella Forilla-hevosellaan.

Tiettävästi vuoden 2004 vaaleissa puhuttiin jotain myös Euroopan unioniin liittyvistä asioista, mutta siitä ei kovin monelle ole jäänyt muistikuvia. Vaalien äänestysprosentti oli 41,1.

Viimeisimmän eurobarometrin perusteella vain kaksi prosenttia suomalaisista tietää, missä kuussa eurovaalit tänä vuonna pidetään.

Tämä tekee eurovaalikampanjoinnista varsin haastavaa kaikille puolueille. Samalla kynnys tarttua julkkisehdokkaisiin madaltuu.

Kiusausta voimistaa, että valtakunnallisissa vaaleissa ei ole mitään toivoa menestyä ilman, että ehdokkaan nassu on tavalla tai toisella tuttu ennestään.

Jani Sievisen ehdokkuus on jo ehditty tyrmätä laajalla rintamalla. Nimimerkki Katjusha tiivistää kansan tunnot Helsingin Sanomien verkkokeskustelussa näin:

"Kyllä minäkin alkaisin EU-vaaleihin ehdokkaaksi jos ei olisi mitään muuta tekemistä. Hirveän hyväpalkkaista hommaa ja tarviiko siellä niin mitään osatakaan kun apulaista ja asiantuntijaa ja tulkkia on joka lähtöön."

Kommenttiin ei liene juuri lisättävää. Paitsi se, että osaamiselle asetetut vaatimukset kulkenevat käsi kädessä sen kanssa, kuinka paljon toivoo ehdokkaansa saavan aikaiseksi valituksi tullessaan.

Vuoden 2004 eurovaalitaistelun näkyvimpiä teemoja olivat julkkisehdokkaat, äänestysaktiivisuus, vaalibudjetit ja komission puheenjohtajuus.

Tällä kertaa teemoiksi taitavat nousta julkkisehdokkaat, äänestysaktiivisuus, vaalibudjetit ja EU:n ulkoministerin pesti.

Eurovaalirintamalta ei mitään uutta?

Lisää eurovaaliblogitekstejä löydät jatkossa täältä.





Viite