Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Demarit kyykyttävät köyhää

Natalia Baer / Iiro Törmä

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta. Natalia Baer / Iiro Törmä

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

28.1.2009

Timo Riitamaa

Aloitin vuoden omalta osaltani pettämällä julmasti uudenvuodenlupaukseni. Sanoin taannoin olevani puoli vuotta kuivin suin, jos TietoEnator – nyttemmin Tieto – saa syksyllä vuoden myöhässä toimittamansa eduskunnan äänestysjärjestelmän toimimaan ilman merkittäviä fiboja jouluun saakka.

Eduskunnassa 200 ääntä on saatu pidettyä järjestyksessä, mutta pullolle minut ajoi kunnallisvaalit, joissa valtion ja kuntien tietojärjestelmien hovihankkija onnistui hävittämään 232 ääntä.

Haukkukaa vaan selkärangattomaksi, mutta osaan sentään laskea ääniä. Olen muutaman kerran vaalilautakunnassa kokeillut.

Eduskunnassa ei tapahtunut tammikuussa mitään, mikä ei tarkoita, ettei tammikuussa olisi jo tehty vuoden merkittävimpiä sosiaalipoliittisia päätöksiä.

Taas oli pullolle käyttöä.

Työnantajajärjestöt ja työntekijäjärjestöt  – siis kokoomuksen ja Sdp:n ulkoparlamentaariset haarat – sopivat karvaisia käsiään innostuneesti yhteen hieroen, että eduskunta ei saa nostaa työmarkkinatukea, ellei korotusta tule samalla myös ansiosidonnaiseen turvaan.

Kokoomukselta nyt ei voi mitään tällaisissa asioissa odottaakaan, mutta Sdp:lle toivotan tehtävänsä täyttäneenä ja aatteensa unohtaneena pikaista poistumista puoluerekisteristä.

Suomeksi työmarkkinajärjestojen sopimus tarkoittaa nimittäin sitä, että perusturvan tason nostamiseen tarvittava vipu on hitsattu Suomen suurimman työväenpuolueen siunauksella käyttökelvottomaksi: kun perusturvan nostaminen on sidottu ansioturvan nostamiseen, ei tällä hallituksella ole mielikuvitusmaailman ulkopuolella siihen varaa.

Armeijassakin sentään kyykyttämistä seurasi Ylös-komento, mutta tämä on päässyt demareilta unohtumaan.

Vihreiden keskeinen tavoite perusturvauudistuksessa on murskattu, käytännössä vasemmistolaiseksi itseään kutsuvan puolueen toimesta. Vihreät ovat olemassaolonsa ajan esittäneet kritiikkiä työmarkkinaosapuolten valtaa kohtaan, mikä on herättänyt epäilyksiä vasemmistolaisesti ajattelevissa.

No, tässä on oikea malliesimerkki sen kritiikin perusteista.

On kestämätön tilanne, jos kaikkein köyhimpien asemasta ovat kiinnostuneita lähinnä boheemi kaupunkilaisporvaristo ja näillä näkymin uhkaavasti geriatriaosastolle lähetettä odotteleva laitavasemmisto.

Kirjoittaja on kansanedustajan avustaja, joka muistuttaa SAK:ta ja Sdp:tä siitä, että peruspäiväraha on kuukaudessa nettona noin 400 euroa. Lisää rokkia, seksiä ja politiikkaa löydät täältä.

Viite