Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Natalia Baer
Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.
2.11.2009
On tietysti kurjaa, että suuret ikäluokat ovat järjestäneet itselleen eläkkeet, jotka alkavat vuosia aiemmin ja ovat huomattavasti suuremmat kuin mitä me nuoremmat tulemme koskaan saamaan, vaikka maksamme suurempia eläkemaksuja. Yleisen siedettävyyden ja maapallon pelastumisen kannalta tämä kusetus on kuitenkin mainio juttu.
Jokainen, joka tekee politiikkaa – ei pitääkseen kaiken ennallaan, vaan uskoen siihen, että maailmaa voi säätää paremmaksi, jopa muuttaa – kohtaa nimittäin hirvittävän monituhatpäisen harmaan hirviön, joka saa heikommat kirkumaan ja vahvempienkin järjen valon sammumaan: keski-ikäisen virkamiehen.
Joukossa on tietysti kultakimpaleita, mutta kuten tiedetään, kultaa on malmissa parhaimmillaankin 3–10 grammaa tonnissa.
Keski-ikäinen virkamies, joka vielä nuorena marssi punaviinitahra kauluksessa Chilen demokratian puolesta tai julisti Santeri Alkion oppien mukaisesti köyhän asiaa ja edistyksen lipun kantamista, muuttuu vanhemmiten hydraulista levyjarruakin tehokkaammaksi status quon edusmieheksi tai -naiseksi.
Virkamiehellä on poliitikkoon verrattuna usein suunnaton käytössä olevan tiedon ja ajankäytön mahdollisuuksien tuoma etumatka. Poliitikkojen yksimielisestikin ajama hanke voi jauhautua viivytyksen tai tönimisen takia sivuraiteille, jos virkamies ei satu asiasta tykkäämään.
Poliitikko taas käyttää suunnattomasti aikaa siitä huolehtimiseen, että poliittinen tahto ei koe virkamiesvalmistelussa tai -toteutuksessa mutaatioita.
Onnekkaasti ikääntyminen on kuitenkin asia, jota edes hirvittävä virkamies ei voi estää. Ja niin maailma muuttuu.
Vielä hetki sitten oli esimerkiksi jokaisen uuden pyörätien avaaminen Helsingissä jumalan pojan ilmestymisen kaltainen ihme, sillä eihän antiikin agoraakaan kiertänyt pyörätie. Mutta nyt, suunnittelija- ja päättäjäpolven vaihtuessa, on jo näköpiirissä aika, jolloin hallinto ei enää ole muutoksen jarru, vaan joskus jopa liukaste.
Yli 65-vuotiaiden määrän kasvu on Suomessa vuoteen 2020 mennessä 41 prosenttia. Eläköityminen on muutoksen liukuvoidetta. Olkaamme siis iloisia suurten ikäluokkien eläkepuhalluksesta!
Tweet