Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Eurovaalien tulos – katso luvut!

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

15.4.2009

Jukka Vahti

Niin siinä sitten käy, että tylsiksi syytettyjen eurovaalien tuloksesta on vaikea löytää suurta dramatiikkaa.

Näin ainakin, jos Brysselin suurimpiin lobbausfirmoihin kuuluvan Burson-Marstellerin teettämä ja viime viikolla julkistama vaaliennuste pitää paikkansa. Ennustetta päivitetään tästä eteenpäin viikoittain.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ryhmien voimasuhteisiin ei ole luvassa suuria heilahduksia. 

Talouskriisin, työttömyyden kasvun ja siinä sivussa tapahtuneen uusliberalismin kuoleman on aiemmin arveltu satavan eurovaaleissa selvästi vasemmistopuolueiden laariin, mutta Burson-Marstellerin tutkimuksen mukaan näin ei ole käymässä.

Tosin siinä missä parlamentti on tällä hetkellä hieman oikealle kallellaan, vaalien jälkeen oikeisto ja vasemmisto olisivat suurin piirtein tasavahvoja.

Parlamentin konservatiiviryhmälle EPP:lle ennustetaan 249 paikkaa (nykyisin 288), sosialisteille 209 paikkaa (217) ja liberaaleille 87 paikkaa (100). Parlamentin kokonaispaikkamäärä vähenee 785:stä 736:ään.

Vaikka vihreiden noste suomalaisissa gallupeissa on säilynyt, eurooppalaisittain puolueella ei Burson-Marstellerin ennusteen mukaan mene yhtä lujaa.

Ennusteen mukaan vihreiden parlamenttiryhmän pääluku vähenisi 43:sta 39:ään. Tämä voisi tarkoittaa ryhmän putoamista parlamentin kuudenneksi suurimmaksi ryhmäksi.

Yksi tutkimuksen tekijöistä on politiikan tutkija ja professori Simon Hix London School of Economicsista. Hix sanoo EurActiv-sivuston haastattelussa, että talouskriisi saa ihmiset ajattelemaan erityisesti taloutta, työpaikkoja ja talouskasvua, eivätkä nämä asiat ole osa vihreää agendaa.

Euroopan vihreiden vaalikongressissa pari viikkoa sitten Brysselissä näitä teemoja kyllä yritettiin kovasti vihreiden agendaan naulata.

Varsinainen vaalitulos kertoo, miltä vihreiden – ja muiden – agenda lopulta äänestäjien silmissä näytti. Äänestysprosentti puolestaan osoittaa, kuinka paljon nämä agendat euroäänestäjiä lopulta kiinnostivat.

Viite