Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hätäbloggaus

27.10.2009

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa. Lisää Meriläisen blogikirjoituksia löydät täältä.

Poliitikko joutuu joskus tiukkaan tilanteeseen: sinnikäs toimittaja tai jopa kokonainen toimittajien armada on kimpussa tivaamassa vastausta johonkin sellaiseen kysymykseen, josta ei kerta kaikkiaan tiedä tarpeeksi.

Joku on riittävän rohkea kertoakseen, ettei tiedä, mutta useimmat turvautuvat poliitikkokieleen: ”Asia on tärkeä, kysymys on hyvä, siihen tullaan kiinnittämään erityistä huomiota ja asiassa on monia näkökohtia, jotka on tarkkaan punnittava ennen lopullisen arvion esittämistä. Neuvottelujakin on käytävä ja kansalaiskeskustelu käynnistettävä.”

Joskus käy niin, että hätääntynyt poliitikko vain tulee paljastaneensa tietämättömyytensä. Kukaan ei tiedä kaikkea ja aina löytyy joku ilkkuja, jonka mielestä juuri kyseinen asia on yleissivistyksen tärkein mittari.

Minut olisi ollut helppo leimata pellevihreäksi, koska en tunnistaisi kuvasta peippoa, en kuhaa. Kuhan tunnistan vain Stockmannin kalatiskillä fileenä. Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei tiennyt, mikä on kokonaisveroaste, mikä marginaalivero. Minä en olisi muistanut ulkoa eri ALV-kantoja.

On tilanteita, jolloin kukaan ei vaadi poliitikkoa paljastamaan tietämättömyyttään. Kun on rauhassa oman koneen ääressä näpyttelemässä blogia, ei vieressä kukaan pidä pyssyä ohimolla ja vaadi senttaamaan vauhdilla nettiin jotain sellaista, josta ei ehdi faktoja tarkistaa. Googlekin on keksitty koneella päivystävien bloggaajien iloksi.

Ihmettelen siis kovasti, mikä pakotin käski vihreiden kansanedustajaa Heli Järvistä hyökkäämään lauantaina blogissaan Spotifya vastaan. WTF edustaja Järvinen?

Itse osoitin takuulla monesti huonoa arvostelukykyä vanhan nettipäiväkirjani loppukevennyksissä, joiden kieroa huumoria kaikki eivät osanneet arvostaa. Otinkin pian tavakseni tarkastuttaa tekstini silloisella avustajallani Veikko Halmetojalla ja ryhmäsihteeri Tarja Parviaisella.

Suosittelen muitakin poliitikkoja kysymään jonkun toisen mielipidettä ja neuvoa ennen uusien avauksien tekemistä. Erityisen tärkeää tämä on sellaisessa asemassa oleville poliitikoille, jotka puhuvat muidenkin kuin omasta puolestaan.

Heli Järvisen mielipiteet ovat myös vihreiden naisten mielipiteitä. Onneksi minä kuulun vihreään miesliikkeeseen.

Viite