Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Haamuvalo katossa

Juha Peurala

Ohjeet loistavan asun valmistamiseen.
Ny julkkikseksi! Askartelemalla asun led-lampuista voit päästä esittelemään kotiasi Seiskassa, kuten muutkin ilman näkyvää syytä hehkuvat tyypit. Juha Peurala

Ny julkkikseksi! Askartelemalla asun led-lampuista voit päästä esittelemään kotiasi Seiskassa, kuten muutkin ilman näkyvää syytä hehkuvat tyypit.

3.4.2009

Eno

Itsekseen loistelevalle ledille voi olla monta selitystä.

Nimimerkki ”Valaistuneeksi haluava” kysyy: Energiansäästöintoilijana olen pannut kahteen kattovalaisimeen yhden watin led-lamput. Olen huomannut, että silloinkin, kun lamppu on sammutettu katkaisijasta, led-lampussa erottuu himmeä sininen valo. Kuluttaako led-lamppu siis salaa tyhjäkäyntivirtaa, ja paljonko? Miten se on mahdollista, kun kattolamppu on sammutettu seinäkatkaisijasta?

Eno vastaa: Ohhoh! Kuulostaa niin ufomaailman jutulta, että ensimmäiseksi tulee mieleen, ettei vaan välikatossasi asusta hattivatteja, jotka päräyttelevät ylimääräisiä sähköpurkauksia lediisi.

Ennen kuin alat purkaa kattorakenteitasi lastenkirjallisuuden asiantuntijoiden kanssa, kannattaa pohdiskella muutamaa luonnollisempaa selitystä haamuvalolle.

Ihan ainutkertainen kuvaamasi ilmiö ei ole. Muutama muukin ledvalojen käyttäjä on havainnut lamppujen ainakin välkähtelevän, vaikka sähkö on kytketty pois. Selitys on löytynyt kytkennöistä, jossa säädettävä lamppu oli kahden säätimen takana, eikä virtapiiri ollut täysin katkaistu.

Vastaava voisi tulla eteen myös esimerkiksi niin sanotuissa kruunukytkennöissä, tai ainakin jos kytkentöjä ei ole tehty täysin asianmukaisesti, eli vaikkapa katkaisija on nollajohtimessa eikä vaihejohtimessa. Lampuissa on elektroniikkaa, siis kondensaattoreita, jotka voivat tällöin varautua ja purkautua jotain kautta.

Varmaa vastausta en voi antaa tuntematta lamppusi kytkentöjä.

Myös indusoituminen – metka fysiikan ilmiö, jossa sähkövirta ”hyppää” johtimesta toiseen – on teoriassa ainakin säästölampulle mahdollista, mutta kotioloissa aika epätodennäköistä.

Yhden watin lampun mahdollinen haamuvalo vie sähköä watin marginaalisia murto-osia joten haamuvirta ei vie sinua konkurssiin, eikä sen vuoksi tarvitse rakentaa uutta ydinvoimalaa.

Lisää enon vastauksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite