Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Huoletonta lomaa

Vähähiilinen dieetti.
Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

24.6.2009

Lasse Leipola

Lomalla ei kannata murehtia turhista, eikä oikeastaan mistään muustakaan. Ei edes ilmastonmuutoksesta. Itse olen viettänyt lomaa Lapissa ja mökillä. Kulkeminen on hoitunut pyörällä tai raiteilla, ja itse matkat ovat usein määränpäätä kiinnostavampia.

Aivan kuten vähäpäästöisellä dieetillä myös vähähiilisellä lomalla terveellisyys ja ympäristöystävällisyys paiskaavat kättä paremman elämän kanssa.

Juna, polkupyörä, soutuvene ja patikointi peittoavat kulkumuotoina autoilun ja muun päristelyn mennen tullen. Sääli että junaileminen on niin kallista, että kahden henken on edullisempaa matkustaa maantiellä kuin raiteilla. Matkaseurueen ollessa sitä suurempi auton, jos ei nyt ostaminen niin ainakin vuokraaminen on junaa taloudellisempi vaihtoehto.

Vähähiilinen liikenne on tärkeä osa myös vähähiilistä dieettiä. Yksi lomailun ja matkailun hyviä puolia on paikallisiin herkkuihin tutustuminen. Itse olen tänä kesänä tutustunut kouvolalaisen Tuomon Luomun erinomaiseen ruisleipään.

Heinolassa lomailevien tai siitä ohi kulkevien kannattaa käydä Heilan lähiruokatorilla, joka on mielestäni yksi parhaista ruokakaupoista.

Vaikka kuljetukset tuottajalta kauppaan muodostavat usein huomattavan osan ruuan hiilijalanjäljestä, unohdetaan usein, että tärkein tekijä on matka kaupasta kotiin.

Kotimaisten juureksien jalanjälki lähestyy nopeasti brasilialaisen pakastelihan vastaavaa, jos lähikauppaan pyöräilyn sijaan lähdetään autolla kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan markettiin.

Autoilevan on siis helppo pudottaa ruokaostojensa hiilijälkeä itse ostoksiin puuttumatta käyttämällä kulkemiseen lihasvoimaa tai julkista liikennettä. Itse en ole tätä valttikorttia päässyt käyttämään, kun en ole enää vuosiin omistanut autoa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka palaa pian uimapatjalle. Lisää vähähiilisiä ruokablogeja löydät täältä.Lisää aiheesta:Viite