Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hyvä voittaa kaiken

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

10.2.2009

Musta baskeri

Sofi Oksanen on voittanut romaanillaan Puhdistus Finlandia-palkinnon (30 000 euroa), Varjo-Finlandian (1 000 euroa), Kalevi Jäntin palkinnon (15 000 euroa) Waltari-palkinnon (8 000 euroa), Suomalaisen kirjakerhon ja Suomen kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon
(3 000 euroa) sekä viimeksi Runeberg-palkinnon (10 000 euroa).

Lisäksi romaania on myyty yli satatuhatta kappaletta, josta Oksasen osuudeksi voi laskea noin kolmensadantuhannen euron myyntitulot. Vähemmästäkin suomalainen takarivin kirjailija tulee kateelliseksi, mutta viimeistään Runeberg-palkinto sai vihreiksi myös eturivin paistattelijat.

Katkeruutta oli havaittavissa myös kriitikoissa, jotka ovat joutuneet pyörimään saman teräväkielisen nuoren naisen ympärillä liian pitkään.

Niin Antti Majander Helsingin Sanomista kuin Saara Kesävuori Aamulehdestä kritisoivat palkintojen keskittymistä. Moni olisi halunnut antaa edes Runeberg-palkinnon keski-ikäiselle, pitkän uran tehneelle ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvalle miehelle.

”Että edes yksi palkinnoista olisi mennyt oikealle kirjailijalle, sellaiselle, millainen suomalaisen kirjailijan kuuluu olla.”

Tällöin kriitikot olisivat päässeet uskottavammin vakuuttamaan:

”Ei se Oksasen teos nyt niin hyvä ole, sen palkinnot ja myynti perustuvat suomalaisten tarpeelle purkaa Venäjä-traumojaan. Kyllä Olli Jalosen 14 solmua Greenwichiin on romaanina kiinnostavampi.”

Keskustelussa on myös vedottu perinteeseen, että palkinnot jakautuvat tasaisemmin suomalaiselle kirjailijakentälle. Puheenvuoroista paistaa läpi käsittämätön ajatus siitä, että palkinnoissa voisi huomioida sosiaaliset perusteet.

Eivät kirjallisuuspalkinnot voi olla köyhäinapua kirjailijoille. Niillä on kullakin omat määritellyt kriteerinsä, mutta kaikkien perustehtävänä on nostaa esiin vuoden paras teos.

Tänä vuonna palkintoraadit ja yleisö on ollut harvinaisen yksimielisiä. Se on toimittajista tylsää ja kirjailijoista epäreilua. Mutta väitän, pidemmän päälle tällaiset ilmiöt kyllä koituvat koko suomalaisen kirjallisuuden hyödyksi.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite