Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Iso latte ja parempi presidentti, kiitos

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

9.2.2009

Taina Ahtela

On arkiaamu Seattlessa, ja citymaasturit kiipeävät ylös alas kaupungin mäkisiä katuja. Koditon lämmittelee vasten rakennuksen ulostuloilma-aukkoa ja tuurijuopot rupattelevat bussipysäkillä.

Muut kiirehtivät kouluun ja toimistoihin, toiset liituraidassa, toiset alpakkapipoissa ja vaelluskengissä.

Kaikkia näitä ihmisiä tuntuu yhdistävän kaksi intohimoa: kahvi ja presidentti Obama.

Välillä on vaikea uskoa, että tästä Starbucks-ketjun liberaalista kotikaupungista löytyi yhtään McCainin äänestäjää. Piirikunnan äänestäjistä 70 prosenttia antoi äänensä Obamalle.

"Kun takana on kahdeksan vuotta Bushia, olemme todella innoissamme", sanoo kolmekymppinen Jessica.

Myös ympäristöväki tuntuu kuin heränneen pahasta unesta. Bushin hallinto suhtautui avoimen vihamielisesti valtion sääntelyyn ja ajoi ennen kaikkea bisneksen etuja, kuten Seattlesta käsin pyöritettävän vihreän verkkosaitin Gristin toimittajat Jonathan Hiskes ja David Roberts summaavat.

"Me tajuamme sen. Jotkin asiat, joita [Bushin neuvonantaja, Karl] Rove & Co. tekivät, olivat kuitenkin yksinkertaisesti perverssejä, ilman sen kummempaa politiikkaa tai filosofiaa kuin "hey, let's f*ck with the dirty hippies!".

Suunta on siis oikea, mutta muuttuuko mikään? Jos innostus on suurta, niin ovat ongelmatkin, talouslama ja ilmastonmuutos.

Ainakin Obama puhuu oikeita asioita, seattlelaiset sanovat.

Ja he ovat itse elävä esimerkki siitä, ettei Amerikka ole kokonaisuudessaan surkean ympäristömaineensa veroinen.

Seattlen pormestari Greg Nickels teki vuonna 2005 ilmastoaloitteen, johon sittemmin sitoutuneet sadat amerikkalaiskaupungit pyrkivät Kioton ilmastotavoitteisiin siitä huolimatta, ettei Yhdysvallat valtiona ole sopimuksessa mukana. Seattle onnistui leikkaamaan päästöjään 8 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2005.

Washingtonin kuvernööri Chris Gregoire puolestaan ajaa osavaltioon ilmastolakia, joka toisi paikalliselle teollisuudelle päästökatot ja käynnistäisi päästökaupan. Lailla on hyvät mahdollisuudet läpimenoon.

Ja nämä tavalliset kaduntallaajat. He juovat noutokahvinsakin mukanaan tuomistaan posliinimukeista. Tai no, ainakin jotkut.

Kirjoittaja tutustuu vihreään verkkomediaan Seattlessa, Yhdysvalloissa. Lisää vihreää Amerikkaa löydät jatkossa täältä.





Viite