Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

J. M. Coetzee ja apartheidin ikuinen paluu

9.2.2010

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva

Kirjoittaja on kirjailija ja lakimies, joka muistaa vielä biisin Free Nelson Mandela.

Eteläafrikkalaissyntyinen Nobel-kirjailija John Maxwell Coetzee täyttää tänään 70 vuotta.

Coetzeelta ei ole herunut ymmärrystä fundamentalisteille, ovat he sitten uskovaisia, nationalisteja tai eri totalitarismien kannattajia. Hänet tunnetaan myös kasvissyöjänä ja eläinten oikeuksien puolustajana.

Uudessa kotimaassaan Australiassa Coetzee huomautti terrorismin vastaisten lakien muistuttavan takavuosien Etelä-Afrikkaa. Apartheid-yhteiskunnassa epäily riitti ihmisen leimaamiseen terroristiksi. Sen jälkeen poliisi sai avoimen valtakirjan.

Rotuerottelua ja sensuuria ylläpidettiin rajuilla keinoilla. Viranomaisilla oli oikeus suorittaa etsintöjä toimituksissa ja pidättää ihmisiä pitkäksi aikaa ilman oikeudenkäyntiä. Ministeri pystyi vaientamaan median vetoamalla kansalliseen turvallisuuteen.

1950-luvulla Yhdysvalloissa senaattori McCarthyn kommunistivainoissa tuhannet ihmiset päätyivät epämääräisille mustille listoille ja menettivät työpaikkansa. Syyksi riitti väitetty epäamerikkalaisuus tai ammattiyhdistystoiminta. Taustalla vaikutti myös aitoja turvallisuusuhkia.

Kun uhka on edes jossain mielessä todellinen, sen varjolla yritetään lähes aina ajaa läpi pitkälle meneviä ihmisoikeuksien kavennuksia.

Kyllä, kommunismi oli uhka demokratialle ja ihmisoikeuksille. Kyllä, islamistinen fundamentalismi on uhka demokratialle ja ihmisoikeuksille. Mutta kuinka vakava uhka? Ja mitä kautta uhka toteutuu?

Kun huomioi Yhdysvaltojen ja Euroopan taloudellisen, sotilaallisen ja kulttuurisen ylivallan maailmassa, edesmenneen Neuvostoliiton tai islamistisen ääriliikkeiden uhka vaikuttaa lievästi sanottuna liioitellulta.

Todellinen vaara on muualla. Me teemme sen itse. Ihmisoikeuksiin perustuvaa liberaalia demokratiaa ja oikeusvaltiota ei voi puolustaa keinoilla, jotka rapauttavat näitä samoja avoimen yhteiskunnan perusarvoja.

Viimeksi Liettuassa paljastui pikku-Guantánamo, CIA:n salainen vankila. Syrjintä uskonnon tai etnisen taustan perusteella on arjen todellisuutta eri puolilla Eurooppaa, Israelista puhumattakaan. Voiko tätä parempaa tukea islamistien länteen kohdistuvalle vihapuheelle enää antaa?

Tilannetta ei helpota Che Guevara –paidoissa riekkuva laitavasemmisto. Se antaa helppoja aseita autoritaarisille konservatiiveille vaikenemalla Venezuelan ja Kuuban ihmisoikeusrikoksista ja heittelemällä abstrakteja yleistyksiä ”uusliberalismista” ja ”suurpääomasta” maailman ihan jokaisen epäkohdan syynä.

Kaikesta maailman vihapuheesta huolimatta ei kannata antaa periksi. Kuten J. M. Coetzee on todennut, ”We are not by nature cruel.”





Viite