Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Koulukiusatun kosto

19.3.2010

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva

"Gandhi kuvasi hyvin tien, joka uusien asioiden yrittäjän on kuljettava”, kirjoittaa Pekka Himanen uunituoreessa Kukoistuksen käsikirjoituksessa.

"Ensin sinut sivuutetaan.
Sitten sinulle nauretaan.
Sitten sinua vastustetaan.
Ja silloin oletkin jo voittanut."

Kun Himanen siteeraa Gandhia, hän puhuu kokemuksesta. Himanen ja hänen kirjansa ovat olleet aivan liian intohimoisia ja korkealentoisia Suomen kokoiseen maahan, jonka ainoaa erikoisosaamista on koulu-, työpaikka- ja mediakiusaaminen.

Himasta on pilkattu karkeasti niin parran mallista kuin adjektiivivalinnoista. Erityisen paljon tuli lunta tupaan, kun eduskunnan tulevaisuusvaliokunta maksoi häneltä tilaamastaan tietoyhteiskuntaraportista 50 000 euroa vuonna 2004.

Niinpä Himanen päätti tällä kertaa kirjoittaa valtioneuvoston tilaaman tulevaisuusraportin ilmaiseksi. Eikä siinä kaikki, Himasen toiveesta WSOY julkaisi Kukoistuksen käsikirjoituksen yli kolmekymppiä maksavan pokkarin lisäksi netistä ladattavana ilmaisena digikirjana, ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa. WSOY on vieläpä mainostanut sitä maksullisilla bannereilla.

Kukoistuksen käsikirjoitus saattaa vaikuttaa yliampuvuudessaan huvittavalta, mutta se ei ole mitään viihdettä. Oli kirjoittajan tarkoitus kuinka hyvä tahansa, Kukoistuksen käsikirjoitus on hallituksen tilaustyö, jossa hyvinvointivaltion alasajo saadaan näyttämään henkiseltä uudistumiselta.

Se on orwellilaisuudessaan pelottava, mutta ei ainutlaatuinen. Tämäntyyppisiä visiopapereita on syntymässä roppakaupalla. Erilainen think tank -rahoitus on kasvanut samalla, kun hallitus ajaa alas oikeaa yhteiskuntatutkimusta esimerkiksi Tilastokeskuksesta ja valtion sektoritutkimuslaitoksista.

Ilmaista käsikirjoitusta ei ole.

Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Viite