Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuninkaan päivä

30.4.2010

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa.

Karnevaaleissa asiat voidaan laittaa päälaelleen. Suomessa karnevaaliksi useimmiten on riittänyt se, että siirretään peräpäät olkapäille. Entä jos ottaisimme mallia vinhemmista karnevaaliperinteistä?

Vappu on potentiaalisista karnevaalipäivistä paras, sillä sille ei kukaan uskis ole kehittänyt jotakin haudanvakavaa tulkintaa, jota muiden tulisi kunnioittaa ja siksi hillitä hauskanpitoaan.

Toki työväenliikkeelle vappu on myös arvokas juhla marsseineen, puheineen ja lauluineen, mutta tuskin Heinäluoma kehtaa tänä vappuna Kansainvälistä laulaa. Muutenkin työväen vappu on yksi suuri lässähdys.

Itse olen osallistunut Tampereen vappumarssille aina kun olen krapulalta kynnelle kyennyt. Pikkaisen naurattaa ne siivossa järjestyksessä tosissaan marssivat tyypit lippujen kanssa. Minä en periaatteesta pysy ruodussa, eikä vappumarssikaan tunnu enää kovin kurantilta tavalta osoittaa solidaarisuutta kansainväliselle työväenluokalle ja vähäosaisille.

Marssi, jolle mielelläni osallistuisin, olisi väärän kuninkaan juhlakulkue. On vanha hieno perinne valita yhdeksi päiväksi joku kylähullu, satunnainen arvanosoittama tai lapsihallitsija, jota kumarretaan ja juhlitaan korskeammin kuin oikeaa hallitsijaa ikinä.

Tosin joissakin perinteissä väärä kuningas on päivän päätteeksi lahdattu. Sitä en tietenkään tahdo.

Mutta olisi se vain mahdottoman hauskaa jollakin taikavarvulla hakea satunnaiselta ala-asteelta väärä kuningas tai kuningatar, joka päiväksi syrjäyttäisi Tasavallan presidentin!

Väärä kuningas vapauttaa ihmiset huomaamaan vallan hetkellisyyden: että asema voidaan tempaista pois, että loppujen lopuksi hallitsemisessa on kyse rituaaleista, jotka kaikki yhdessä mahdollistetaan. Jollakin ei vain ole valtaa, vaan valta annetaan hänelle.

Meillä väärä kuningas osoittaisi myös sen, miten vähän valtaa presidentillä on.

Ollessani pikkutyttö aikuiset tapasivat uhota maastamuutolla, jos Väyrysestä tulee presidentti. Viime presidentinvaaleissa jotkut kaverini vääntelivät käsiään pelätessään Niinistön valinnan romuttavan hyvinvointivaltion.

Ikään kuin Väyrynen ja Niinistö voisivat presidentinpallilta maata muuksi muuttaa. Vaikka meille valittaisiin psykopaatti presidentiksi, hän ei koko kauden mitassa saisi maata tuhottua, saati yhdessä päivässä.

Enintään väärä kuningas voisi vapun karnevaalipäivänä pitää eduskunnassa totutusta poikkeavan puheen ja järjestää karnevaalikulkueen päässä erilaiset juhlat kuin itsenäisyyspäivän umpitylsät pukukarkelot.

Päivän aikana väärä kuningas ei ehtisi tehdä edes kovin hulluja nimityksiä, mutta mielelläni valituttaisin hevosen keskustan puheenjohtajaksi ja pääministeriksi. Kyllä hevonen aina aasin voittaa.

 

Viite