Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Liikennevalot ruokakauppaan

Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

16.9.2009

Lasse Leipola

Vähähiilinen dieettini jatkunut ihan kelvollisesti, vaikka raportointi tässä blogissa on jäänyt vähiin.

Dieettini ilmastoystävällisyys on tosin jäänyt viime viikkoina muutaman yksinkertaisen pääperiaatteen varaan: vähemmän lihaa ja erityisesti vähemmän nautaa, riisin sijasta ohraa ja enemmän kasviksia.

Vaikka nuo kolme askelta ovat varsin yksinkertaiset, tiedän, että jo niiden ansiosta viime viikkoina aiheuttamani hiilijälki on huomattavasti pienempi kuin monella muulla suomalaisella.

Oma velttouteni johtuu suoraan sanottuna siitä, että ilmastodieetin tiukka noudattaminen käy työstä. Ja lomalta palattuani minulla on ollut muitakin töitä kuin hiilipäästöjen summittainen arviointi.

Edellä mainittuja ehtoja tiukempaa linjaa en myöskään edellyttäisi keneltäkään, joka ei ole todella hyvin perillä ruuan ilmastovaikutuksista.

Ostopäätöksien tueksi tarvitaan nykyistä enemmän yksiselitteistä tietoa. Kasvihuonekaasupäästöjen merkitsemisestä tuotteisiin on ollut paljon puhetta, mutta tarkkojen hiilijälkien selvittäminen on niin kallista ja hidasta, ettei tällaisia merkintöjä nähdä kaupoissa ihan lähiaikoina.

Tarkkoja lukuja suurempi hyöty tavallisille kuluttajille olisi yksinkertaisista merkinnöistä, joilla tuotteet jaettaisiin esimerkiksi kolmeen ryhmään ilmastoystävällisyyden mukaan. Punainen: vältä, keltainen: syö kohtuudella ja vihreä: anna palaa.

Tai sitten yksinkertainen ilmastomerkki niille tuotteille, jotka ovat tuoteryhmänsä vähähiilisimpiä.

Joka tapauksessa ruuan ja syömisen ilmastovaikutusten pitäisi näkyä kaupoissa ja ravintoloissa. Muuten tämäkin kokeilu jää pahasti puolitiehen.

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka kaipaa parempia ruokakauppoja. Lisää vähähiilisiä ruokablogeja löydät täältä.

Viite