Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lipsahduksia

Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

20.5.2009

Lasse Leipola

Olen ollut heikko. Vaikka kaikkein syntisimmät ruuat ovat pysyneet poissa lautaseltani, olen lipsunut jo useasti. Usein se on johtunut yksinkertaisesti siitä, että halu syödä jotain herkullista on suurempi kuin halu vetää tiukkaa linjaa.

Pitsan ja jäätelön lisäksi omantunnontuskia on syntynyt ruuan valmistukseen kuluvasta energiasta. Samalla kun olen alkanut lisätä juuresten osuutta ruokavaliossani, olen huomannut käyttäväni entistä enemmän uunia, joka on selvästi epäekologisin tapa lämmittää ruokaa.

Lipsahduksien kautta olen huomannut, että helpot keinot on nyt käytetty ja seuraavat askeleet vaativat enemmän työtä ja mielikuvitusta. Nyt minun on ryhdyttävä aktiivisesti etsimään uusia tapoja ruokavalioni parantamiseen.

Koska tavoitteena on helppo ja vaivaton elämäntapa, ei siihen voi kuulua spartalaista pidättäytymistä tai väkisin väännettyjä korvikkeita. Oikea lääke omantunnontuskiin on siis parempien ja haluttavampien vaihtoehtojen löytäminen.

Onneksi hyviä vinkkejä löytyy läheltä. Saara Törmän kasvisresepteistä olen löytänyt jo monta maukasta ja ilmastoystävällistä ruokaa.

Eräänlaisena lipsahduksena voi pitää myös sitä, että kerron perjantaina ilmestyvässä Vihreässä Langassa, että lempiruokani ovat erilaiset risotot. En tullut ajatelleeksi, että juusto- ja riisipitoinen ruoka ei ehkä ole ilmaston kannalta paras vaihtoehto. Pitääkö tässä etsiä vielä uusi lempiruokakin?

Tämän lipsahduksen korjasin viime viikonloppuna tekemällä yhtä suosikkirisotoistani vähällä juustolla ja täysin ilman riisiä. Olin enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen, sillä kokonaiset ohrasuurimot olivat lopputuloksessa täysin riisin veroisia. Ne itse asiassa pysyvät vähän riisiä kiinteämpinä, joten lopputulos oli mukavan al dente.

Eli voin pysyä huoletta sekä ilmaston että sanojeni takana. Risottokin, tai pitäisikö sanoa ohratto, voi olla ilmastoystävällistä ruokaa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, jota hävettää myöntää tilanneensa viime viikolla pitsaa, joka kuljetettiin autolla kotiovelle. Lisää vähähiilisiä ruokablogeja löydät täältä.Lisää aiheesta:Viite