Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lisää maahanmuuttajia

16.3.2010

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa.

Miksi ihmeessä Jyrki Katainen on huolissaan juuri siitä, ettei maahanmuuttokriitikoita heti pidä mennä leimaamaan rasisteiksi? No tietysti siksi, että vihreitä lukuun ottamatta kaikki muut eduskuntapuolueet elävät toivossa, että joku rasisti heitäkin äänestäisi.

Viime vuoteen asti – ainakin kymmenen vuoden ajan – kun joku nuori mies on tullut minulle mussuttamaan jostain poliittisesta kysymyksestä, valituksen aiheena ovat olleet vihreiden kielteinen ydinvoimakanta tai Suomen korkeat verot. Nyt mussutetaan maahanmuuttajista.

Helsingin maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander kritisoi HS-gallupin kysymyksenasettelua ”Pitäisikö Suomeen ottaa lisää maahanmuuttajia” siitä, että se oli liian yleinen. Ikävä kyllä maailma on asenteiden tasolla joskus aika mustavalkoinen.

Hyvä poliittinen keskustelu vaatisi aina keskustelua myös siitä, miten ja koska joku poliittinen tavoite voitaisiin toteuttaa.

Törmään jatkuvasti väittelytilanteisiin, joissa maahanmuutolle halutaan vain sanoa ei, vaaditaan rajoja kiinni, tivataan enkö ymmärrä etteivät kaikki tänne mahdu. Se ei ole minulle valjennut, miten muuttoliikkeet saataisiin maailmasta tyystin loppumaan tai miten rajat todella suljettaisiin.

Eurooppaan on jo nyt vaikea tulla. Linnoitus-Euroopan rajoilla ihmisiä kuolee jo nyt ajauduttuaan mitä epätoivoisimpiin yrityksiin päästä kiinni parempaan elämään. Ihmisiä hukkuu Välimereen, ihmisiä tukehtuu hapettomiin kontteihin.

Mitä tiukemmin rajat suljetaan, sitä tiukemmin pyrkijät ajetaan häpeämättömien ihmissalakuljettajien syliin. Edelleenkään rajoja ei saada kiinni.

Minusta Suomen maahanmuuttopolitiikka on erittäin tiukkaa: ehdottomasti liian tiukkaa. Tänne on vaikea tulla hakemaan turvaa ja suojaa. Tänne on vaikea tulla yrittäjäksi. Tänne on vaikea tulla rakkauden vetämänä.

Se ei ota, joka ei anna. Umpimieliseen ja vihamieliseen ympäristöön tulevat vain ne, joilla ei ole parempia vaihtoehtoja. Silti en haluaisi latistaa maahanmuuttopoliittista keskustelua siihen, suhtaudutaanko myönteisemmin pakolaisiin vai työperäisiin maahanmuuttajiin.

Käännetäänpä shakkilauta toisinpäin ja mietitään asiaa maahanmuuttajan näkökulmasta. Pakolainenkin haluaa tehdä työtä, saada rakkautta, perheelle vakaat olot ja ihmissuhteita. Ihmiset eivät ole vain se hallinnollinen status, jonka nojalla hän oleskeluluvan saa.

Sen sijaan, että maahanmuuttopolitiikkaa julkisuudessa pilkottaisiin pieniin hallinnollisiin osiin, joista saa puhua vain työ- ja elinkeinoministeriön virallisella jargonilla, nyt tarvitaan juuri yleisellä tasolla käytävää väittelyä siitä, mitä niin sanotut maahanmuuttokriitikot todella haluavat ja samaan aikaan ollaan valmiita pystypäin seisomaan liberaalin ja humaanin maahanmuuttopolitiikan takana.

Näyttää siltä, etteivät muut kuin vihreät tähän puolueena pysty. Niin kovasti muilla pelätään vuotoa persuihin.

Viite