Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lisää rahaa valtiolle

2.2.2010

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa.

Stefan Wallin viimeisimpänä lupaa seuraavalle vaalikaudelle veronkorotuksia. Sama teema on näkynyt myös vihreiden kellokkaiden puheissa.

Vaatii kuitenkin vankkaa poliittista masokismia eritellä yleistä toteamusta yksityiskohtaisemmin, miten saamme kasvatettua valtion kassaa niin, ettei palvelujen heikennyksiin ja sosiaaliturvan leikkauksiin tarvitse mennä.

Mikä poru syntyi siitäkin, kun Anni Sinnemäki esitti valistuneen näkemyksen siitä, miten verokarhu voisi käydä myös rikkaiden kukkarolla.

Ei seuraavasta vaalikaudesta tietysti keskiluokkaakaan kurittamatta selvitä. On selvää, että isoja rahavirtoja verottajalle saadaan haalittua vain sieltä, missä isot rahavirrat ovat. Jos kaikkien suht hyväosaisten kukkarolla käydään, hyvällä säkällä on mahdollisuus parantaa kaikkein pienituloisimpien taloudellista asemaa hiukan.

Verovähennyksien perkaamisesta puhutaan, mutta konkretiaan siinäkin on vaikea päästä. Satojen ja taas satojen miljoonien mittakaava liikkuu asuntojen verotuksessa.

Itse en laiskuuttani ole koskaan onnistunut hakemaan mitään tulonhankkimisvähennyksiä, mutta nämä asuntolainojen korkovähennykset sun muuthan tulevat kuin faksi: pyytämättä ja yllätyksenä.

Kokoomuksen köyhienkurittajasiipi nillittää säännöllisesti siitä, miten laiskat köyhät kuppaavat valtiolta sosiaaliturvaa väärin perustein. Ne rahavirrat ovat pieniä, mutta ymmärrän moraalisen tuohtumuksen.

Hieman samoin suhtaudun joihinkin verovähennyksiin. Joku ehtoollisviinin verovapaus on saavutettu etu, jolla ei ole fiskaalista vaikutusta, mutta toimii symbolina pitkälle listalle turhia vähennyksiä.

Iloisena veronmaksajana tunnen myös tuohtumusta sen kepeyden äärellä, millä tuttavapiirissä yritetään kepillä jäätä koettaen saada mitä erilaisimpia kuitteja verotukseen. Se luovuus, jolla näitä selitysesseitä verottajalle runoillaan, on joskus kukkeampaa kuin varsinainen työ.

Minäkin varmasti saisin iltapäivälehdet ja kirjat verotukseen, vaatteita ja pesulalaskuja voisin yrittää. Minulla on kavereita, jotka saavat leffaliput, meikit ja harrastusvälineetkin läpi. Valkokaulusväen löyhä moraali on sellaista, että se on verottajan tyhmyyttä, jos hyvin kirjoitettua selostusta uskotaan.

Ymmärrän kyllä niitä, joilla poliittiset näkemykset kumpuavat herravihasta: silloinhan viranomaisten jallittaminen tuntuu ihan pätevältä toiminnalta. Mutta jos sattuu kannattamaan hyvinvointivaltiota, kehottaisin suoraselkäisyyteen.

Viite