Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Luvassa lämpeneviä neuvotteluja

11.12.2009

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva

Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Tätä kirjoittaessani Helsingissä ei ole tietoakaan valkoisesta joulusta. Lumen sijaan parvekettani koristavat yllättävän comebackin tehneet viimekesäiset miniorvokit. Ilmaston lämpeneminen on tosiasia, jota ilmastoskeptikot eivät valitettavasti pysty muuttamaan miksikään.

Onneksi ilmastonmuutoksen pysäyttäminen hallittavalle tasolle on vielä mahdollista – ja vieläpä kohtuullisen halpaa.

Uusin Economist-lehti arvioi, että jos se hoidetaan tehokkaasti, kustannukset ovat vain noin prosentti maailman kansatuotteesta. Se kuulostaa edulliselta, kun muistaa, että pankkien pelastamiseen on viimeisen vuoden aikana käytetty noin viisi prosenttia maailman kansantuotteesta.

Erityisen kevyeltä laskun pitäisi tuntua amerikkalaisista. Helsingin Sanomissa 8. joulukuuta julkaistujen laskelmien mukaan Irakin sota nielee niin paljon rahaa, että niillä voitaisiin kustantaa kaikki toimet, jotka estävät vaarallisen lämpenemisen.

Toimenpiteillä on kuitenkin kiire. IPCC:n mukaan kasvihuonekaasupäästöt on saatava pienenemään jo vuoteen 2015 mennessä, jotta lämpeneminen pysyy hallittavana. Jokainen viikko on kallis, erityisesti ensi viikko.

Uuden ilmastosopimuksen syntyminen Kööpenhaminassa on kuitenkin vaakalaudalla. Perimmäinen ongelma ei ole raha, vaan luottamus. USA ei luota eurooppalaisten päästökauppamalliin, eikä koko EU:hun. Eurooppalaiset eivät luota amerikkalaisiin, eivätkä kiinalaisiin.

Kehitysmaat eivät luota rikkaiden maiden lupauksiin. Kuinka monta kertaa niille onkaan tuputettu ”apuna” lainoja ja rakennesopeutusohjelmia, jotka ovat vieneet ne perikatoon? Eivätkä rikkaat luota siihen, että rahat menevät kehitysmaissa todella ilmastotoimiin eivätkä korruptioon.

Toivottavasti ihmiskunta ei maksa itseaiheutetusta luottamuspulasta liian kovaa hintaa.

 

Viite