Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Meidän lapset ja naapurin kakarat

Mikael Ahlfors

Kaksoset -logo.
KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi. Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

10.12.2009

Äiti

Suomi on sellainen maa, että se pakottaa ihmiset samaan muottiin, ainakin lapsiperheet. Reimat päälle pakkasella, karkkipäivä kerran viikossa ja kasvatusohjeet Jari Sinkkoselta. Päiväunet nukutaan ulkona ja alle kolmevuotiaat hoidetaan kotona. Ja niin edelleen.

Jos et noudata lapsiperheiden kirjoittamattomia sääntöjä, olet ympäröivälle yhteiskunnalle ainakin selityksen velkaa.

Meidän perheemme on ollut muutamassakin asiassa selityksen velkaa. Esikoinen oli tarhansa ensimmäinen, jolle hoitajien piti vaihtaa kestovaippoja. Äiti palasi töihin heti yksivuotissynttärien jälkeen. Lasta imetettiin kaksivuotiaaksi!

Ei ollut ollenkaan niin helppoa olla erilainen kuin olin kuvitellut, joten minä selittelin. Uskon WHO:n suosituksiin, joiden mukaan rintamaito on parasta ravintoa alle kaksivuotiaalle, imetys pienentää riskiä sairastua rintasyöpään, jota on meillä suvussa... Blaablaablaa.

Kaksosten kanssa sama homma. Miten voit muka imettää kahta lasta kerralla? Jopa neuvola kannusti ostamaan korviketta kaappiin ja siirtymään kiireesti soseisiin, vaikka kaksoset olivat vasta nelikuisia ja kasvoivat hienosti.

Miksi meillä on vain yksi oikea tapa hoitaa lapsia?

Siksi että ihminen – erityisesti pienen lapsen vanhempi – on epävarma valinnoistaan ja siksi hän hätäpäissään väittää, että ne ovat ainoita oikeita.

Mutta silti hän haluaa kuulua laumaan. Ja koska suomalaislaumaan kuuluminen on vaikeampaa kuin moneen muuhun, meillä on kasapäin vertaistukiyhdistyksiä niille, jotka tekevät pienenkin asian toisin.

Pelkästään vauvan kantaminen kantoliinassa on niin erikoista, että kannattaa liittyä kantoliinayhdistykseen.

Ja entäs jos käytät vauvalla kestovaippoja? Olet yksin – mutta onneksi on kestovaippayhdistys.

Ja jos imetät lastasi yhtään pitempään kuin naapuri, kannattaa ottaa yhteyttä Imetyksen tuki ry:hyn ja keskustella muiden taaperoimettäjien kanssa. Huh.

On kivaa kuulua johonkin, varsinkin yhdistykseen, mutta olisi hauskaa, jos meitä yhdistäisi jokin muukin kuin oikeaoppinen lapsenhoito. Todennäköisesti naapuri kuitenkin hoitaa lastaan yhtä hyvin kuin sinä, vaikka hän luuleekin Jari Sinkkosta ampumahiihtäjäksi.

Lisää kaksosia kestovaipoissa löydät täältä.

Viite