Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Meppi kerrallaan

6.3.2009

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Suomessa on toisteltu, ettei talouskriisi ole suomalaisten syytä, vaan kansainvälinen ilmiö, jolle emme yksin voi mitään.

Looginen johtopäätös tästä olisi, että suomalaiset pyrkisivät pontevasti edistämään järkevää elvytyspolitiikkaa ja rahamarkkinoiden uudistuksia sillä kansainvälisellä tasolla, johon me parhaiten voimme vaikuttaa. Eli EU:ssa.

Näin ei kuitenkaan tapahdu. EU-parlamenttivaalit ovat edessä jo kesäkuussa, mutta Suomessa on hiirenhiljaista. Korkean profiilin ehdokkaista on pulaa, tv-kanavat aikovat ilmeisesti vähentää vaaliväittelyitä, eikä asiateemoista ole mitään tietoa.

EU-vaaleista voi kuitenkin tulla yhtä merkittävä vedenjakaja kuin Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat. Keskeiset teematkin ovat suunnilleen samat, joihin Obama on joutunut ottamaan kantaa: viherelvytys ja autoteollisuuden säilyttäminen.

Euroopan vihreät piti tällä viikolla kaksipäiväisen seminaarin Green New Deal -ohjelmasta. Uutta vihreää talouspolitiikkaa on valmisteltu pitkään, eikä siitä alun perin ollut tarkoitus tulla elvytyspaketti. Sellaiseksi se on kuitenkin muuttumassa.

Myös europarlamentin konservatiivit ja sosialidemokraatit ovat ottaneet vaaliteemoikseen obamalaisen viherelvytyksen. Molemmat ryhmät ovat kuitenkin niin sekalaista sakkia, että niiden todellinen käyttäytyminen parlamentissa voi olla mitä tahansa. Tänä talvena ne ovat kunnostautuneet lähinnä vanhan teollisuuden puolustamisessa. Työ ja pääoma liittoutuivat tukemaan esimerkiksi Saksan saastuttavan autoteollisuuden päästörajojen höllentämistä.

Euroopan vihreillä on vain 5,6 prosenttia europarlamentin paikkamäärästä, mutta ryhmän vaikutusvalta on ollut huomattavasti sen kokoa suurempi, koska se on ollut yhtenäinen ja taitava liittoutumaan.

Euroopan tulevaisuus ratkaistaan nyt parlamentaarikko kerrallaan. Olennaista ei ole vain se, mitä puolueita parlamenttiin äänestetään, vaan se, valitaanko isoista puolueista meppejä, jotka ovat viherelvytyksen kanssa tosissaan.

Viite