Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Milloin taiteilija on nuori?

Musta baskeri -logo.
Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

7.12.2009

Musta baskeri

Helsingin Taidehallissa on esillä instituutio. Nuorten näyttely on seitsemänkymmentä vuotta vanha perinne, joka on vuosien varrella uudistunut yllättävän vähän. Taide on onneksi muuttunut sitäkin enemmän. Nyt mukaan on mahdutettu ihan kaikkea, kun kuvataiteen tekotapojen määrä on lisääntynyt hurjasti.

Nuoret 2009 -näyttelyyn haki 465 taiteilijaa 1246 teoksella. Mukaan otettiin 62 alle 35-vuotiasta taiteilijaa. Teoksia on yhteensä 70.

Nuorten näyttelyn valtava tarjonta on johtanut näyttelykokonaisuuteen, jossa vain harva vahva tekijä nousee esiin massasta. Lisäksi näyttelyn tarkoitus uusien nimien esiintuojana on hämärtynyt, kun taiteilijoiden odotetaan olevan yhä valmiimpia yhä nuorempina.

Näyttelyripustus muistuttaa Pihtiputaan työväenopiston kevätnäyttelyä: ”Kyllä se naapurin Marjatankin maalaus vielä mahtuu mukaan, kun otetaan tuo käytävä käyttöön.”

On vaikea saada käsitystä itselle ennalta tuntemattomista taiteilijoista yhden maalauksen tai valokuvan perusteella. Isot installaatiot ja mediataidekokonaisuudet toimivat paremmin, koska ne on jo ennalta suunniteltu ottamaan yksin oma tilansa.

Taidehalli on mainostanut suorasukaisesti Nuorten näyttelyä hyvänä taiteenostopaikkana. Ei sinänsä hullumpi idea. Tai siis ei olisi, jos niistä tekijöistä tietäisi jotain.

Nyt on pakko ostaa sika säkissä, kun taiteilijoista ei ole edes cv:tä saatavilla ja vaikka siitä yhdestä valokuvasta sattuisi pitämään, niin millaisia ovat saman tekijän muut tuotokset? Ei ole hyvä sijoitus ostaa yksittäistä harhalaukausta, vaikka se sattumalta olisi osunut keskelle.

Kun nuorten näyttely pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1939, ikäraja oli 38 vuotta. Sittemmin se laskettiin 35 vuoteen. Nyt olisi oikea hetki miettiä, onko näyttely enää oikea foorumi senkään ikäisille. Odotukset kovenevat koko ajan ja entistä nuoremmat tarvitsevat näytön paikkoja.

Kuka aidosti pitää yli 30-vuotiaita taiteilijoita nuorina? Nuorten näyttelyn ikärajaa pitäisi laskea viisi vuotta ja juryn pitäisi ottaa valinnan haaste aidosti vastaan.

Olisi kiinnostavaa nähdä kunnianhimoinen ja kunnolla ripustettu näyttely, jossa esiteltäisiin lupaavimmat alle kolmikymppiset taiteilijat kohtuullisen isoilla teoskokonaisuuksilla. Taidehalliin heitä mahtuisi ehkä kymmenen.

Silloin myös Nuorten näyttelyn profiili kohoaisi: olisi kunnia päästä näyttelyyn mukaan. Siitä tulisi tärkeä cv-merkintä vasta koulunsa päättäville nuorille taiteilijoille.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite