Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mitä lapsesi äänestäisi?

Mikael Ahlfors

Kaksoset -logo.
KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi. Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

5.1.2010

Äiti

Vuosi 2009 oli vähällä päättyä ikävästi. Meinasin lentää hevosen selästä kaaressa suoraan ensi vuoteen.

Uudenvuodenlomalla hämäläisellä luomutilalla pääsin hevosen selkään ensimmäistä kertaa elämässäni. Eläin tuntui korkealta kuin nostokurki ja hirnahteli uhkaavasti. Sitä talutti tilan nuori isäntä, joka ei vaimonsa kehotuksista huolimatta välittänyt käyttää talutusnarua vaan otti hevosta rehvakkaasti pelkästä otsatukasta.

Ja niin siinä kävikin, että hevonen pillastui, riistäytyi taluttajalta irti ja ravasi kohti metsän rajaa minä selässään. Ehdin miettiä vain, että miten kaksosrukat saavat nyt maitoa, kun eivät ole tottuneet tuttipulloon.

Kuin ihmeen kaupalla onnistuin kuitenkin pysymään ratsailla ja kun vihdoin tajusin vetää ohjaksista oikein kunnolla, eläin pysähtyi. Jälkeenpäin miehen ja vaimon riita talutusnarusta tuntui kohtalokkaalta.

Miehet ovat kauheita riskinottajia – eivätkä pelkästään hevosten kanssa. Siksi ei ole lainkaan kummallista, että miehet ja naiset ovat erimielisiä ydinvoimasta. Kaikista gallupkysymyksistä juuri suhtautuminen ydinvoimaan jakaa sukupuolia selvimmin.

Luulen, että syy liittyy miesten ja naisten rooliin lapsensaannissa. Naiset joutuvat lasten takia heittäytymään luonnon armoille monta kertaa: jo raskausaikana aletaan muistella iltarukouksia, synnytyksessä ei mikään suju ennusteiden mukaan ja imetyskin on melkein eläinmaailman juttu.

Miehet voivat naisia helpommin säilyttää uskonsa tekniikkaan ja ratkaisuihin ja uskaltavat siksikin ottaa enemmän riskejä. Nainen tuntee luissaan, etteivät esimerkiksi kallioperässä säteilevät ydinjätteet ainakaan helpota tulevien sukupolvien elämää.

Tänä vuonna eduskunta päättää, montako ydinvoimalaa Suomeen lähivuosina rakennetaan. Kansan enemmistö vastustaa uusia voimaloita, mutta se ei taida tällä kertaa riittää.

Sen tiedän, että meidän kaksoset vastustavat – ja toivovat tältä vuodelta ihmeitä.

Lisää kaksosia kestovaipoissa löydät täältä.

Viite