Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miten kohdata macho?

Musta Baskeri -logo.
Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

13.8.2009

Musta baskeri

Klubi on aivan täynnä. Tyypillinen viikonloppuilta Kanta-Helsingin vähän vaihtoehtoisemmassa baarissa. DJ aloittaa ja lopettaa, välissä soittaa suurelle yleisölle vieras bändi.

Yleisö koostuu nuorista aikuisista, sellaisista, joita Pauli Kallio kuvaa käsikirjoittamassaan sarjakuvassa Kramppeja ja nyrjähdyksiä. Suurin osa on vintage-vaatteisia naisia, kulttuurialalta tai yliopistosta.

Mutta tällä kertaa yleisössä on jotain erikoista, jotain johon ei usein törmää tällaisissa paikoissa. Noin neljäsosa asiakkaista onkin isokokoisia keski-ikäisiä miehiä. Ei mitään hinteliä humanistinuorukaisia.

Parransänkiset miehet istuvat isoissa porukoissa eivätkä ujostele rintakarvojaan. Kyseessä on Club Balkan Fever, jota järjestetään säännöllisesti Corona-baarin alakerrassa sijaitsevassa yökerho Dubrovnikissa.

Balkan Feverin ovat löytäneet muun yleisön lisäksi Balkan-taustaiset maahanmuuttajat. Tai siis nimenomaan miehet, naiset taitavat olla lasten kanssa kotona tällaiseen aikaan. Machomiesten ja kulttuurihippien kohtaaminen on osin hupaisaa seurattavaa.

Sen lisäksi, että Dubrovnik tarjoaa tilan erinomaiselle musiikille se tarjoaa foorumin kulttuurien yhteentörmäykselle. Jos tällaisia kohtaamisia olisi enemmän, olisi kotoutuminen varmasti luontevampaa.

Jo miesten ulkonäkö hämmentää muuta yleisöä. Lähtökohta nuorilla kaupunkilaisaikuisilla on tietenkin suvaitsevainen. Mutta nyt suvaitsevaisuutta edellytetään kumpaankin suuntaan.

Machojen on kestettävä se, että heidän musiikkiaan fuusioidaan railakkaasti. Se, että levyjä saattaa soittaa parikymppinen nainen, joka ei suostu kuuntelemaan heidän toiveitaan. Se, että esiintyvä bändillä voi olla ironinen suhtautuminen kansallisuuksiin ja kansallisuusaatteeseen ylipäätään.

Lopputulos tuottaa hauskoja yllätyksiä, kuten yleisön joukosta lavalle kapuavan vanhemman miehen, joka laulaa solistin kanssa muutaman biisin - tuttuja kappaleita kun ovat.

Aivan rento tunnelma ei kuitenkaan ole. On vaikea kuvitella, että homopari uskaltaisi tällä klubilla tanssia hitaan saati suudella.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite