Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Näytä meille tietä, konsultti!

16.3.2010

Osku Pajamäki

Käyttäjän Osku Pajamäki kuva

Kirjoittaja on demari ja tv-tuottaja. Kirjoitus on julkaistu alunperin 12. maaliskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Omistan tämän kolumnini seuraavalle hallitusohjelmalle, sen valmistelu kun on jo hyvässä vauhdissa. Hallitus on nimittäin palkannut sitä tekemään yhden maailman suurimmista kaupallisista konsulttiyrityksistä.

Ratkaisu on ehkä hieman poikkeuksellinen, mutta ainahan yritykset käyttävät konsultteja, kun heiltä itseltään puuttuu asiantuntemusta. Miksei sitten Suomi Oy Ab:kin?

Se on järkevää se. Pitkällä aikavälillä olisi vielä järkevämpää palkata nämä asiantuntijat ihan vakkareiksi, sillä siinäkin säästäisi hieman. Vaaleilla valitut kansanedustajat ja ministerit voisivat keskittyä johonkin olennaiseen, Itämeren suojeluun tai johonkin.

Amerikkalainen McKinsey & Company on nimittäin tehnyt näitä hommia ennenkin. Itse pidän erityisesti raportista Suomen talous. Hirmu hyvä on myös EVA:lle tehty Suomen menestyksen eväät, Tiekartta tulevaisuuteen.

Kaverit onnistuvat asettelemaan sanansa niin viettelevän kohteliaasti, että lähinnä aggressiivia omassa elämän hallinnassaan käyttänyt vaikuttuu.

Tematiikka puhuttelee yksilöä. ”Totuttuja ajatusmalleja tulee tarkistaa kaikilla elämän osa-alueilla, ja ohjata henkilökohtaisen vastuun ja paremman sopeutumiskyvyn suuntaan.”

Ja tässä sitten Good Old McKinseyn ohjeita meille kaikille:

”Ottaisinko enemmän vastuuta ajattelemalla, että minulla on oikeus opiskella julkisella rahoituksella vain tietyn ajan, ja että hakeudun aktiivisesti mielenkiintoisiin töihin, joissa viihdyn 65-vuotiaaksi ja vanhemmaksikin. Täydennän lakisääteistä eläketurvaa tietoisesti vapaaehtoisella säästämisellä. Pyrin huolehtimaan omasta terveydestäni, ja olen valmis lisäämään vastuutani myös terveyskuluistani.”

”Ymmärrän myös, että yhteiskunta vastaa vain osasta lasteni koulutuksesta, ja kasvatuksesta minä kannan vanhempana selkeästi päävastuun.”

”Ja voisinko parantaa sopeutumiskykyäni ajattelemalla, että olen valmis sopimaan työajoista joustavasti työnantajan ja omien tarpeideni mukaisesti?”

”Ymmärrän, että tuottavuuden parannukset kuuluvat työelämään, ja haluan olla aktiivisesti vaikuttamassa muutoksiin. Minusta yrittäjyys on mielenkiintoinen ja varteenotettava uravalinta erityisesti, kun siihen liittyy kovia kasvuodotuksia.”

Siinähän se hallitusohjelma onkin. Hieno. Minä luulen, että ainakin Alexander Stubb pystyy tähän ja Risto E.J. Penttiläkin takuulla, ja eiköhän me muutkin, jos vain halutaan oikein kovasti.

Ja miksei haluttaisi. Se tehdään kuitenkin kilpailukyvyn eteen.

Joku osa minusta kuitenkin sitä aggressiivia vielä… Vittu mä mitää sopeudu!

Viite