Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Oikealla vai vasemmalla

9.3.2010

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa.

Kävin viikon alkajaisiksi tamperelaisen paikallisradion 957:n haastattelussa. Toimittaja lupasi, että kohta jutellaan siitä ovatko vihreät oikealla vai vasemmalla.

Varauduin tietenkin välittömästi vastaamaan siihen, ovatko vihreät kokoomuksen puisto-osasto ja onko vihreä apulaispormestari Tampereella pikemminkin oikealta titteliltään apuporvari.

Ensimmäiseen kysymykseen olen oppinut mainion avausrepliikin Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajalta ja vihreiden tulevaisuuden toivolta Olli-Poika Parviaiselta, joka kehottaa aina kysymään samaa asiaa kokoomuslaisilta.

Toiseen kysymykseen vastaan käyttämällä Perttu Pesästä titteliä apulaispornomestari, johon jo hänen sukunimensä sopii kuin Musta Pekka korttipakkaan.

Mutta toimittaja onnistui yllättämään.

Hänen johdantonsa mukaan vihreät tunnettiin ennen oikeistopuolueena, mutta näyttävät nykyään pikemminkin punavihreiltä. Ottaen huomioon, että teemme menestyksekästä yhteistyötä maan hallituksessa ja paikallisradion kotikaupungissa nimenomaan porvareiden kanssa, mielikuva yllätti.

Mutta näinhän se menee: kun vihreitä ei oikein voi asettaa vasemmisto-oikeisto –akselille, kaikki näkevät asian ihan omalla tavallaan.

Vaikka itse lasken itseni punavihreäksi, en jaksa liiemmin jakaa tovereita puna- ja sinivihreisiin. En myöskään liiemmin vaivaa päätäni sillä, onko joku linjauksemme oikeistolainen vai vasemmistolainen. Mietin onko se hyvä.

Punaista näen tasa-arvopolitiikassamme: kannatamme tuloerojen tasaamista paitsi suomalaisten kesken, myös kaikkien kesken.

Siinä mielessä Oras Tynkkynen ilmasto-oikeudenmukaisuuspuheillaan kantaa perinteistä internationalismin lippua ylpeämmin kuin nykyiset vasemmistopuolueet, jotka vihreiden silmiin näyttävät taloudellisesti hyvin toimeentulevien suomalaisten palkansaajien etujärjestöinä.

Mutta onko vihreä vapaususko sinivihreyttä vai punavihreyttä? Meille yhteiskunta ja valtio eivät ole sama asia, olemme vapaamielisiä ja uskomme ihmisten oikeuteen tehdä itse omat virheensä.

En ole lakiuskoinen, enkä valtiouskoinen: kaiken hyvän ei tarvitse tapahtua julkisen sektorin toimesta. En kuitenkaan ole varma, onko se oikeistolaisuutta. Olin lapsena kommunisti ja opin, että kommunismissa valtio kuoleentuu pois.

Niinpä vastasin toimittajalle, että vihreät kuuluvat liberaaliin keskustaan. Ihan hyvänä pidän myös kuvausta ”porvarillinen vasemmistopuolue”. Faktahan on, ettei akateemispainotteinen jäsenkuntamme missään nimessä voi luokkatietoista työväenpuoluettakaan muodostaa.

Viite