Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Onko väestöräjähdys peruttu?

12.11.2009

Elina Hirvonen

Käyttäjän Elina Hirvonen kuva

”Hoh-hoijaa.”

Haukotus oli syvä, kun luin Suomen sensaatiohakuisimman kalastajan Pentti Linkolan ratkaisuehdotuksia maailman liikakansoitukseen. Terroristien ihailussa ja ajatuksissa vesijohtoveden myrkyttämisestä hätkähdytti vain, että lehdet pitivät niitä jälleen uutisoimisen arvoisina.

Samalla kiukutti. Se, että ihminen, joka toistuvasti esittää vakavaan asiaan ratkaisuja, jotka ovat absurdia huruilua jopa hänelle itselleen, kahden lapsen isälle, on nostettu Suomessa jonkinlaisen intellektuellin asemaan.

Hei kaikki, joiden mielestä ratkaisu mätään yhteiskuntaan on räjäyttää koko paska, visioitanne kaivataan!

Erityisen turhauttaviksi Linkolan jorinat tekee se, että aihe josta hän puhuu on tärkeä. Väestönkasvun merkitys on ollut pitkään sivussa kehityspoliittisessa keskustelussa. Taustalla on ollut halu irrottautua holhoavina pidetyistä asenteista, joita keskusteluun aikanaan liittyi.

Nyt väestöstä puhutaan taas. YK:n ennusteen mukaan maailman väestö kasvaa yhdeksään miljardiin vuoteen 2050 mennessä, ja kasvu tapahtuu pääasiassa köyhimmissä maissa. Se tarkoittaa taistelua luonnonvaroista, erityisesti vedestä, työttömien nuorten massoja ja kehityksen unelman siirtymistä jatkuvasti kauemmas.

Internetkeskusteluissa väestökysymysten hyssyttelystä syytetään usein kukkahattuisia tätejä. Katse kannattaisi pikemminkin kääntää hiippalakkisiin setiin.

Katolinen kirkko ja Yhdysvaltain uskonnollinen oikeisto ovat tehneet kaikkensa jarruttaakseen syntyvyyden säännöstelyyn pyrkiviä kehitysohjelmia. Bushin hallinto päätti, että Yhdysvaltain kehitysapurahoilla ei saa tukea kondomivalistusta eikä abortteja tarjoavia klinikoita. Nyt päätös on kumottu.

Tehokkain tapa väestönkasvun vähentämiseen on naisten koulutuksen lisääminen. YK:n tavoitteena on saada lisääntymisterveyteen liittyvät palvelut kaikkien maailman naisten ulottuville. Silti alueen osuutta kehitysapurahoista on 90-luvun jälkeen leikattu paljon. Väestökysymyksen nousu uudelleen keskusteluun toivottavasti muuttaa suunnan.

The Economist -lehti varoittaa lokakuun lopun numerossaan odottamasta syntyvyyden säännöstelystä ratkaisua ilmaston lämpenemiseen. Lehden mukaan syntyvyys vähenee jo nyt maailmassa ennätysvauhtia, ja Aasian ja Latinalaisen Amerikan maissa lasku on tapahtunut huomattavasti nopeammin kuin Euroopassa aikanaan.

Kehitysmaiden naiset synnyttävät keskimäärin kolme lasta, heidän äitinsä kuusi. Noin puolet maailmasta on saavuttanut kestävänä pidetyn, keskimäärin 2.1 lapsen tai pienemmän syntyvyyden.

Lehden mukaan perhesuunnittelun parantaminen köyhimmissä maissa voisi parhaimmillaan laskea vuoden 2050 väkiluvun 8.5 miljoonaan ihmiseen.

Viesti on selvä: väestönkasvun hillitseminen on tärkeää köyhien maiden elinmahdollisuuksien parantamisen kannalta, mutta se yksin ei pelasta maailmaa ilmastonmuutokselta. Ympäristöystävällistä teknologiaa on lisättävä, ja rikkaiden maiden ihmisten kulutustottumusten on muututtava radikaalisti.

Viite