Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Parempien gallerioiden Helsinki?

Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin. Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

24.11.2008

Musta baskeri

Helsinki on Suomen ainoa galleriakaupunki. Edes Helsinki ei kuitenkaan tarjoa sellaista ilotulitusta, josta Keski-Eurooppaan matkustaessaan pääsee nauttimaan.

Suomessa on joitakin galleristeja, mutta suuri osa gallerioista pyörii kolmannen sektorin varassa. Liittojen ja yhdistysten perustoimintaan tuntuu täällä kuuluvan tilojen ylläpito.

Voi kuitenkin miettiä, olisiko sittenkin järkevämpää, että yhdistykset keskittyisivät edunvalvontaan ja palveluihin, ja jättäisivät galleriatoiminnan pois. Tällöin ne antaisivat enemmän mahdollisuuksia kaupallisten galleristien toiminnalle.

Ehkä näin saisimme tasokkaamman galleriakentän sekä enemmän linjakasta näyttelytoimintaa. Nyt liittojen gallerioita vaivaa epätasaisuus ja sattumanvaraisuus. Myös näyttelytiloilta puuttuu se olohuoneen ja neutraalin tilan erikoinen välimuoto, joka saa ihmisen viihtymään.

Toisaalta ei moni Helsingin yksityisistä gallerioistakaan onnistu tämän tunnelman luomisessa. Gallery Kalhama & Piippo on yksi harvoista, jossa tuntee astuneensa galleriaan siten kuin se Euroopassa ymmärretään.

Makea on myös hippigalleriaksikin haukutun Jangvan tila Uudenmaankadulla. Reilun vuoden takainen muutto tuntuu tehneen hyvää jopa gallerian näyttelyille. Uuteen tilaan tulee luultavasti parempia hakemuksia.

Taiteilijoiden ylläpitämä Forum Box on kolmas, jonka feng shui toimii.

Muut galleriat sitten keskittyvätkin tarjoamaan valkoisen kuution modernistisessa hengessä. Se on helppo ratkaisu. Niin helppo, että sen ohitse on myös helppo kävellä.

Galleria tarvitsee jotain persoonallista jäädäkseen mieleen, muodostuakseen tavaksi. Jos se ei ole tila, pitäisi sen olla galleristi tai näyttelyiden tunnistettava linja. Liittojen gallerioilla ei ole mitään näistä kolmesta, niihin ei mennä tavan vuoksi, vaan taiteilijoiden. Tällöin moni – ehkä hyväkin – näyttely jää näkemättä.

Erikoinen yksityiskohta Helsingin galleriakentässä on kaupungin ylläpitämä Kluuvin galleria. Sen näyttelyohjelma on kiinnostavampi kuin yhdenkään yksityisen tai kolmannen sektorin gallerian. Näkisimmepä nämä näyttelyt paremmissa tiloissa.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite