Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pari tonnia vuodessa

Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

13.5.2009

Lasse Leipola

Kehittelin viime viikolla ilmastoystävällistä perusruokaa, jota on helppo tehdä ja joka on herkullista vielä pari päivää myöhemmin mikrossa lämmitettynä eväänä.

Yritin valita kaupasta vain aineksia, joiden hiilijälki on mahdollisimman pieni. Lopputuloksena oli tomaattikastike sekä peruna-porkkanasose, johon en käyttänyt maitoa tai voita vaan rypsiöljyä.

Hinnan ja maun vuoksi käytin tomaattikastikkeeseen ulkomailta tuotua tomaattimurskaa enkä kotimaisia luomutomaatteja, joiden pitäisi olla talvellakin lähes päästöttömiä. Toisaalta pahviin pakattu säilyke ei vaadi kylmäkuljetusta eikä -säilytystä, ja pakkauksen voi kierrättää.

Tomaatin lisäksi laitoin kastikkeeseen erilaisia kasviksia: oliiveja, papuja, paprikaa ja valkosipulia. Lopputulos oli varsin maukas ja taatusti vähähiilisempi kuin perinteinen perusruokani, eli lihalla ja juustolla tukevoitettu pasta.

Lupasin viime viikolla selvittää, millaiset päästöt syömisistäni on aiemmin syntynyt. Seuraavassa keskimääräisen päivän aterioistani aiheutuvat päästöt:

  • Aamupala 780 grammaa: puuro liedellä, leipää, kinkkua, juustoa ja mehua
  • Lounas 600 grammaa: tomaattipastaa
  • Päivällinen 1 200 grammaa: kanaa ja riisiä
  • Iltapala 1 270 grammaa: leipää, kinkkua, juustoa, mehua, jogurttia ja banaani

Laskelmat paljastivat ruokavaliostani kohtuuttoman kovia päästelijöitä: lihaleikkeet, juusto ja jogurtti nyt ainakin. Myös lämpimien ruokien hiilitaakasta löytynee nipistettävää, varsinkin esimerkkipäivällisestä.

Pelkästä perusruuastani tulee siis päivittäin lähes neljän kilon kasvihuonekaasupäästöt. Varovaisesti arvioiden ruokailuistani syntyy vuosittain reilusti yli tuhannen kilon päästöt.

Saman vahvistaa myös Helsingin Sanomien sivuilta löytyvä, varsin suurpiirteinen laskuri. Se arvioi päästöikseni 1 777 kiloa, joka vastaa kohtuullisen hyvin edellä tehtyä laskelmaa.

Lukuun pitää tietysti lisätä koko joukko satunnaisia herkkuja, esimerkiksi pihviä ja olutta. Suomalaisten suosimaa alkoholia ei kannata laskuista unohtaa, sillä jo yksi viinipullo tai mäyräkoira viikossa kasvattaa vuosittaista päästötaakkaa vähintään sadalla kilolla.

Hesaria hieman perusteellisempi, joskin briteille suunnattu, Food Carbon-laskuri antaa tulokseksi 2 500 kiloa. Tämä lienee, herkut huomioiden, lähempänä todellisuutta.

Tuota parin tonnin taakkaa minun pitää saada pienennettyä.

Ilmastosyntisimmät ruuat olen jo laittanut pannaan. Lihaa kuluu entistä vähemmän ja riisi vaihtuu usein perunaan tai porkkanaan. Jogurtin sijasta syön iltaisin greippiä tai rypäleitä, joilla on tosin takanaan huomattavasti pidempi rahtimatka kuin kotimaisella jogurtilla. Valinnat ovat joskus vaikeita!

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka on syönyt tällä viikolla lähinnä salaattia, juureksia ja jäätelöä. Lisää vähähiilisiä ruokablogeja löydät täältä.





Viite