Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Poliitikkojen sinkkuelämää

18.11.2008

Lotta Backlund

Käyttäjän Lotta Backlund kuva

Kirjoittaja on stanp up -koomikko, kokoomuslainen poliitikko ja tv-toimittaja.

Teksti on julkaistu lehdessä 14.11.2008. Lisää lehdessä julkaistuja kolumneja löydät täältä.

Sinkkuelämää-leffan ensi-ilta oli vuoden elokuvatapahtuma. Miljoonat naiset ympäri maailman odottivat kuin kuuta nousevaa nähdäkseen viimeisen luvun – ja toivon mukaan onnellisen lopun – tutun new yorkilaisen naisnelikon tarinassa.

Jokainen nainen, joka hiemankaan seurasi aikanaan sarjaa, pohti salaa itsekseen tai avoimesti tyttöporukassa, kuka neljästä naisesta hän itse olisi. Jos muuta väittää, valehtelee.

Mielenkiintoista oli, että jokaiselle löytyi aina sielunsisar sarjasta. Kaikki identifioituivat johonkuhun.

Muutama vuosi Carrien, Samanthan, Mirandan ja Charlotten suosion oltua huipussaan, ilmestyi telkkariin sarja, jota kutsuttiin miesten vastineeksi Sex and the Citylle, nimittäin Entourage.

Miehet eivät suinkaan yhtä avoimesti esimerkiksi lätkätreenien jälkeen pukukopissa pohtineet, kuka kukin olisi sarjassa, mutta siinäkin nähtiin jossain määrin miesten kirjo.

Mitä jos tätä pelia olisi pelattu kuntavaalien puheenjohtajakiertueella?

Vaikka voikin olla, että tässä mennään sukupuoli edellä puuhun, niin jako menee sarjojen mukaan miehiin ja naisiin. Entouragen päähenkilö Vincent Chase on tietysti Matti Vanhanen.

Vincent on pääministerin tavoin kaiken keskipiste ja vieläpä parantumaton naistenmies. Vincentin (ja Matin) ongelmat liittyvät harvoin hänen ammattiinsa ja useammin ongelmallisiin tyttöystäviin ja heidän välttelyynsä.

Vincentin kaveri ja manageri Eric on pieni ja nokkela, eli ilmetty Jyrki Katainen. Tunteellinen mutta pragmaattinen Eric joutuu usein tulilinjalle neuvotteluissa Vincen puolesta, ja niin käy myös valtiovarainministerille.

Vikkelä ja ärsyttävä Turtle on aina äänessä, ja Martti Korhosen tavoin ei oikein aina tajua asiayhteyksiä. Turtle on oikeasti hyväsydäminen, kuten suomalainen Martti-veljensä, mutta joutuu aina paitsioon, kun isot pojat rupeavat leikkimään.

Turtle ei koskaan saa parhaita duuneja tai kauneimpia naisia, eikä kyllä Marttikaan.

Johnny Drama on värikkäin sarjan hahmoista, ja puheenjohtajien hullunkurisissa perheissä hän on tietysti Timo Soini. Johnny Dramalle nauretaan ja pyöritellään silmiä, mutta jotenkin hän aina putoaa jaloilleen.

Päivi Räsänen on tietysti Sinkkuelämää-Charlotte: konservatiivinen, perhearvoja kunnioittava nainen, jonka mielestä ainoa oikea perhemuoto on naisen, miehen ja mahdollisten lasten muodostama ydinperhe.

Charlottella tosin oli homokavereita. Veikkaan, että Päivi Räsäsellä ei.

Tarja Cronberg on ilmetty Miranda. Uraorientoitunut ylisuorittaja, joka on kaikista hahmoista älykkäin, mutta kuusnolla vähiten glamoröösi.

Jutta Urpilaiselle jää Carrie. Carrie ei varmaan ikinä jäisi kiinni punaisen jakkupuvun käytöstä, mutta pohtii hänkin alituiseen, mitä mieltä miehet ovat hänestä. Sankarittarena häneltä odottaa paljon, mutta sitten huomaa, että hän onkin ihan tavallinen ihminen ja joskus vähän pihalla.

Tasa-arvon nimissä Samanthaksi jää tietysti Stefan Wallin. Sekä Samantha että Stefan ovat feministejä, toinen sanoissaan, toinen teoissaan. Päästäkseen hallitukseen Stefanin puolue on Samanthan lailla valmis sänkyyn kenen kanssa tahansa.

Viite