Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pysähtyneistö vastaan fiksuimmisto

26.1.2009

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja kuuluu kirjallistoon ja lukee kaikkien puolueiden lehtiä. Lisää Tontin blogikirjoituksia löydät täältä.

Politiikka on vastakkainasettelua. Joka muuta väittää, salaa jotain.

Jako oikeistoon ja vasemmistoon on menettänyt suurimman osan selitysvoimaansa. Toisin kuin vanhavasemmisto antaa ymmärtää, on olemassa hyväntahtoisempaa pääomaa ja on olemassa röyhkeämpää pääomaa.

Yhä enemmän on köyhiä maistereita ja muuta pätkällistöä, joka ei voi haaveillakaan eliittiduunarien elintasosta.

Kohdallisempi jakolinja on pysähtyneistön ja fiksuimmiston välillä. Kumpiakin löytyy kaikista puolueista.

Pysähtyneistö seisoo selkä tulevaisuuteen ja vetää pipoa yhä vaan syvemmälle. Sen talvisota ei lopu koskaan.

Se pauhaa tai kuiskii suomalaisesta kulttuurista, jota on puolustettava maahanmuuttajia vastaan, muttei vaivaudu miettimään, mitä ’kulttuuri’ oikeastaan tarkoittaa. Pysähtyneistön politiikka on ihmisten matalimpien viettien lietsomista, ei kansalaisten mielipiteiden muuttamista.

Pysähtyneistö pysyy totuudessaan viimeiseen korahdukseen saakka. Se seuloo maailmasta vain sen tiedon, joka tukee ennalta lukkoon lyötyä maailmankuvaa. Fiksuimmisto muuttaa kantansa, jos vastapuolen perustelut pitävät.

Joskus muinoin pysähtyneistö oli sama asia kuin Suomen keskusta ja Kansallinen kokoomus. Ei ole enää. Molemmissa on fiksuimmistonsa, vaikkakin he joutuvat peittelemään kantojaan äänestäjiltään, ainakin muualla kuin kaupungeissa.

Oikeistofiksuimmisto on tajunnut, että kysymys ympäristöstä on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Se on sitä, vaikka asian sanoisi ääneen rastapääsivarihomokasvissyöjä.

Oikeistofiksuimmisto myös tietää, että ’vapaita markkinoita’ ei ole koskaan ollut olemassakaan. Kysymys on siitä, miten säädellään.

Demarien ja Vasemmistoliiton alennustila johtuu siitä, että niiden vanha fiksuimmisto saavutti kaikki tavoitteensa ja muuttui pysähtyneistöksi. Uusi fiksuimmisto on idullaan, mutta se ei saa näissä puolueissa tilaa.

Perussuomalaisten pientä fiksuimmistoa syrjäytetään kovaa vauhtia. Muiden puolueiden unohtamien maan hiljaisten puoluetta yrittää ottaa haltuunsa yhden asian liike Suomen Sisu. Se on ulkomaalaisvastainen pysähtyneistö, joka on tuotu aikakoneella 1930-luvulta tähän päivään.

Vihreiden pysähtyneistö on fantasiakirjailija Pentti Linkolaa fanittavat demokratian halveksijat, jotka haaveilevat omavaraisesta lähiruokataloudesta pienessä kylässä keskellä metsää. Onneksi heitä on vähän.

Viite