Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Savuna ilmaan

13.1.2009

Lotta Backlund

Käyttäjän Lotta Backlund kuva

Kirjoittaja on stand up -koomikko, kokoomuslainen poliitikko ja tv-toimittaja.

Teksti on julkaistu lehdessä 9.1.2009. Lisää lehdessä julkaistuja kolumneja löydät täältä.

Sosiaali- ja terveysministeriö huolestui, koska kansalaisille oli taas sälytetty vastuu omista päätöksistään, ja niinpä se päätti tarmolla tarttua suureen suomalaiseen tupakointiongelmaan.

Niin sanottu Tupakkatyöryhmä istui aikansa ja pähkäili, millä toimenpiteillä Suomi saadaan savuttomaksi vuoteen 2040 mennessä. Ja niitähän keksittiin.

Näiden työryhmien heikkous on juuri se, joka on heidän vahvuutensakin. He esittävät konkreettisia toimenpiteitä. Niitä on helppo panna täytäntöön, mutta myös helppo nostaa irti kontekstista ja haukkua.

Niin minä ajattelin tehdä, ihan siksi, että ottaa päähän kun työryhmät käyttävät aikaansa tyhmien ehdotusten tekemiseen.

Työryhmä esittää nuuskan täyskieltoa ja sitä, ettei tupakkatuotteita enää saisi pitää näkyvästi esillä vähittäismyyntipaikoissa.

Olen kummastakin eri mieltä, vaikka ryhmän tarkoitusperiin nähden ne ovat ihan järkeviä ja tehokkaita.

Elleivät tupakat olisi esillä kassalla, ehkä unohtaisin kaupassa niitä ostaa, ja sitten en enää ehkä myöhemmin jaksaisi niitä erikseen käydä hakemassa, ja tulisi poltettua vähemmän. Joku tuollainen logiikkahan siinä on taustalla, ja se on varmaan ihan paikkansapitävä.

Ryhmä myöntää, että nuuska ei ole yhtä haitallista kuin tupakka, mutta että se on kuitenkin epäterveellistä, eikä sitä pidä laillistaa, kun se kerran jo on laitonta.

Tajuan tuonkin. Mutta että ei edes saisi ruotsinlaivalta tuoda omaan tai jääkiekkoilijaystävän käyttöön? Aika rankkaa.

Mutta nämä hurjimmat ehdotukset! Onko työryhmä ajatellut, että ”laitetaan tänne muutama tällainen aivan pähkähullu toimenpide, niin sitten on hieman pelivaraa”? Että näistä voidaan luopua, jolloin saadaan pitää loput toimenpiteistämme?

Vai ovatko nämä suuret ajattelijat olleet tosissaan sitä mieltä, että alaikäiselle tupakkaa myyvä pitää heittää tyrmään ja muun muassa lakritsipiiput – nuo kansakuntamme syöpä ja mutkan kautta syövänaiheuttaja – pitää vikkelään saada kaupanhyllyltä pois lapsia houkuttamasta?

Jotenkin tuntuu, että ryhmältä on haihtunut suhteellisuudentaju (lakritsi)savuna ilmaan.

Vankeustuomioita ei Suomessa langeteta aina edes raiskaajille ja pahoinpitelijöille. Joulukuussa uutisoitiin, että 16-vuotiaan naisen raiskannut kolmekymppinen mies oli tuomittu ehdolliseen vankeuteen. Työryhmän tahto on, että samaiselle tytölle tupakkaa myyneen voisi viskata linnaan.

No, eihän näitä nyt tietenkään saa vertailla, mutta voiko olla vertaamatta? Kumpi on pahempaa: että joku raiskaa lapsesi vai että se myy sille tupakkaa?

Ja entä lakupiiput? Ne pitää kuulemma poistaa, koska ne houkuttelevat lapset jo nuorena polttamaan, koska muistuttavat oikeita polttamisvälineitä. Tuohonkin uskon heti, kun näen valtoimenaan yläasteoppilaita salaa röökinurkalla vetämässä piippua.

Viite