Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Steinerilaiset, viininne on Alkossa!

Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko. Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko.

13.8.2009

Lena Björklund

Alkosta on jo jonkin aikaa voinut saada viiniä, jota hyvällä syyllä voi sanoa steinerilaiseksi. Se tulee Toscanasta, Pisan läheltä ja on tietysti valmistettu biodynaamisesti.

Mutta ei siinä kaikki. Noin kolmekymppisen viinintuottajan Cosimo Maria Masinin kaikessa painetussa materiaalissa toistuu ympyrän muoto, tarkemmin sanoen useampien erikokoisten ympyröiden päällekkäisyys.

Steiner-koulussa opetetaan heti ensimmäiseltä luokalta muotopiirustusta, eli perusmuotoja: suoraa, kaarevaa, ympyrää ja neliötä. Viininteossa ei ehkä olla ajateltu niinkään perusmuotoja kuin planeettojen liikkeitä, joilla on tärkeä merkitys biodynaamisessa viljelyssä.

Ympyrä ymmärretään steinerilaisuudessa myös sosiaalisena ja suojaavana muotona.

Oli miten oli, Cosimo Maria Masini ja hänen ystävänsä ajatus on, että viinin laatu määräytyy jo viiniviljelmillä, siksi on syytä valita biodynaaminen viljely. Isäntä Cosimolla on viininteossa apunaan antaumuksellinen samanaikäisten ystäväpiiri.

Isäntä eksyi nykyisille mailleen opiskeluaikanaan. Alue on kuulua San Miniatoa, joka on tunnettu valkoisista tryffeleistään. Tältä alueelta Cosimo Maria Masini löysi vanhan yli neljäkymmentä hehtaaria käsittävän tilan, jossa oli 14 hehtaaria viinitarhoja ja tuhat oliivipuuta: viisi hehtaaria oliivitarhaa.

Vanha viini- ja oliivitila on virvoitettu biodynaamisin elämänrytmein. Siitä tuli biodynaaminen vuonna 2003. Tilalla tehdään poikkeuksellisen paljon ruumiillista työtä. Rypäleet poimitaan käsin ja vuodesta 2006 suurin osa rypäleistä on murskattu vanhaan perinteiseen tyyliin: jaloilla polkemalla.

Tilan nykyisten viinintekijöiden mukaan näin saadaan parhaiten talteen rypäleen kuoren kaikki väriaineet ja vältettyä kitkerien polifenolien muodostuminen.

Joku saattaa yhdistää jalat kaikkea muuta kuin hienostuneisuuteen. Cosimo Maria Masinin tilalla asia nähdään täysin päinvastoin: juuri jalka- ja käsityö takaavat sen, että viinistä tulee elegantti.

Tällaisia viinejä on Alkossa kaksi, Chardonnay- ja Sauvignon Blanc-rypäleistä valmistettu Annick 2007 ja Sangiovesesta kokonaan tehty punaviini Nicole 2006. Molemmat ovat saaneet kaksi pikaria Slow Foodin arvovaltaisessa viinijulkaisussa Gambero rossossa. Kolme pikaria on maksimi.

Viinit ovat tilausvalikoimassa, joten Cosimo Maria Masinin viinejä ei voi noin vain poimia hyllyltä. Ne pitää tilata. Alkon myymälät ovat hyvin palvelualttiita näissä asioissa.

Annick maksaa 16 euroa, Nicole 20 euroa.

Biodynaamisuus ja viini elävät parhaillaan onnistunutta liittoa. Siitä liitosta näyttää kehittyvän iso juttu ennen kaikkea siksi, että yhä useampi vakavasti otettava viinitekijä liittää biodynaamisen viininviljelyn laadukkaaseen lopputuotteeseen.

Lisää vihreitä viiniblogeja löydät täältä.

 





Viite