Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomea, ei spektaakkeleita

27.10.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija, joka puhuu suomea myös yhden ranskalaisen ja yhden tšekkiläisen kaverinsa kanssa. Lisää Tontin blogitekstejä löydät täältä.

Suomen BKT:sta neljä prosenttia tulee kulttuurialoilta. Sitä on hyvä verrata maatalouteen, jonka osuus on tuskin yhtä prosenttia. Tolkuttoman kalliiksi tulevan tukiaisviljelyn ylläpidosta vallitsee silti puoluerajat ylittävä konsensus.

Minun on hyvin vaikea ymmärtää, miksi juuri viljelijöille taataan julkisin varoin korkea elintaso samalla, kun suuri osa tieteen- ja taiteentekijöistä kärvistelee surkeiden apuraha-arpajaisten turvin.

Kukaan ei huomaisi mitään, vaikka suomalaisten aamupuurohiutaleet tuotaisiin Pohjanmaan sijaan Baltian viljavilta pelloilta. Paitsi että ruoka olisi halvempaa ja valtion rahaa riittäisi muuhunkin kuin viljelijöiden taulutelkkarihankintoihin.

Jos Suomesta sen sijaan katoaisivat tiede, taide, viihde ja teollinen muotoilu, tuskin voitaisiin puhua enää Suomesta.

Johonkin on sentään havahduttu. Hallinto on polkaissut käyntiin näyttäviä kulttuurivientihankkeita. Tarkemmin katsottuna ne ovat spektaakkelihakuisia ja lyhytjänteisiä.

Ulkomaille on esimerkiksi roudattu muusikoita otsikolla ’Music Export Finland’. Näin varmaankin saadaan loppuraporttiin hyvältä näyttäviä tuloksia. Pitkäjänteinen kulttuuriviennin edistäminen olisi jotain ihan muuta.

Minulla on konkreettinen ehdotus. Se tuskin toteutuu, koska tulokset näkyisivät vasta vuosien jälkeen. Mutta yritetään:

Opetusministeriö ylläpitää suomen kielen professuureja ja muita opetusvirkoja yliopistoissa eri puolilla maailmaa. Tämän tuloksena joka vuosi valmistuu ihmisiä, jotka osaavat suomea ja tuntevat suomalaista elämänmenoa pintakuohuja perusteellisemmin.

Kirjallisuus on hyötynyt erityisen paljon, päteviä kääntäjiä ei juuri muuta kautta maailmaan tule. Saksan yliopistoissa on suomea luettu jo pitkään, ja Saksassa suomalaisella kirjallisuudella menee erinomaisen hyvin.

Epäsuorasti vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle, kaikkiin taiteen, tieteen ja viihteen muotoihin.

Yhdenkin suomea kunnolla osaavan ulkomaalaisen kouluttaminen on monin verroin tehokkaampaa kulttuuriviennin edistämistä kuin humalaisten muusikoiden lennättäminen Berliiniin opetusministeriön kustannuksella.

Siis: Tuplattakoon suomen opettajien lukumäärä ulkomailla. Perustettakoon suomen kielen opetusvirkoja uusiin maihin. Kymmenessä vuodessa tämä kantaisi meheviä hedelmiä.





Viite