Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomen hallitus, R.I.P.

18.2.2010

Elina Hirvonen

Käyttäjän Elina Hirvonen kuva

Ohhoh! Satiirilehti Lehti on kaapannut Yleisradion. Ensimmäinen Lehden Ylelle ujuttama jäynäuutinen on tieto siitä, että Suomen hallitus on palkannut amerikkalaisen konsulttiyhtiön suunnittelemaan seuraavaa hallitusohjelmaa.

Ovela vitsi. Nokkela tapa ivailla vaalirahasotkun myötä sketsihahmoksi muuttuneelle hallitukselle, absurdiuden rajat  kauan sitten ylittäneelle konsulttiuskolle, demokraattisen päätöksenteon ja älyllisen poliittisen keskustelun kuolemalle, ja kaikkien asioiden kaupallistamiselle. Heh heh.

Satiiriset vitsiniekat ovat osanneet keskittyä detaljeihin: konsulttiyhtiö McKinsey & Companyn tehtävänä on miettiä muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän uudistamista.

Ajatus on hykerryttävä. Nyt kun koko maailma on seurannut mustan komedian mittasuhteet saanutta yritystä uudistaa amerikkalaista, kallista ja tehotonta terveydenhuoltojärjestelmää, on mainio vitsi kuvitella, että Suomen hallitus maksaisi amerikkalaisen firman pöyhimään meidän terveydenhuoltomme.

Vähän kuin somalialainen konsulttiyhtiö uudistamaan hyvinvointivaltiota ja pohjoiskorealainen miettimään demokratian kehittämistä. Heh hee, ja kainalopieru!

Ai mitä? Nyt joku kyynikko väittää, ettei se muka ollut vitsi. Että Suomen vaalirahasopassa rammaksi ryvettynyt hallitus olisi muka OIKEASTI palkannut jonkun amerikkalaisen konsulttifirman miettimään seuraavaa hallitusohjelmaa.

Siis ohjelmaa, joka ei millään muotoa koske heitä. Ja summalla, jota ei voi kertoa julkisuuteen. Tuo on jo ilkeää. Kyllä siellä kaikesta huolimatta istuu ihan fiksuja ihmisiä.

Ai mikä Himasen raportti? Niin se, mikä se nyt oli, Välittävä, kannustava ja luova Suomi. Siinä oli niitä pyramideja ja palluroita joissa luki luovuus. Niin, siitä kai maksettiin aika paljon. Jotain kymmeniä tuhansia tai sellaista. Mutta kyllä se varmaan sen arvoinen oli.

Ja mikä nyt on tulossa? Kukoistuksen käsikirjoitus. Luovasta taloudesta ja sellaisesta. Hallitus on pyytänyt sen Himaselta. Mutta onhan se ihan fiksun oloinen kaveri. Ja käyttää hienosti sanaa innovaatio. Kyllä sellaiselle miehelle jotain voi maksaakin.

Ja sitä paitsi, vaikka ne raportit olisivat tyhjää täynnä, niin on se vähän eri luokan juttu kuin tämä. Siis eihän edes Suomen hallitus voi käyttää veronmaksajien rahoja tilaamalla joltain hömppäkonsultilta hallitusohjelmaa seuraavalle kaudelle, jolloin hallituksessa saattavat istua aivan toiset puolueet.

Vaikka ne olisi mitä kukkatarhureita ja nuorison kavereita, niin kyllä ne sentään demokratiaan uskovat. Ja eikö demokratian pointti ollut, että hallitus syntyy vaalituloksen perusteella, ja hallitusohjelma vaaleissa voittaneiden puolueiden ideologian pohjalta? Eihän sitä VOI etukäteen tilata.

Ai satiirilehti Lehti väittää ettei se ole heidän pilansa? Kenen sitten? Haloo? Nyt soittaa joku pohjoiskorealainen konsultti. Kyselee palkkiota Suomen tilaamasta demokratiaselvityksestä.

Viite