Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Syövätkö miehet vihreissä ilmastomuonaa?

Vähähiilisen dieetin logo.
Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

14.10.2009

Lasse Leipola

Ilmastodieettini oli viime viikolla vaarassa, kun en päässyt itse valikoimaan syömisiäni. Olin nimittäin kertausharjoituksissa Haminassa.

Viikko alkoi lupaavasti, sillä maanantaina oli lounaaksi perunaa ja nakkikastiketta. Kotimaiset juurekset ovat varsin vähähiilisiä eikä nakissakaan ole lihaa kuin nimeksi.

Yhtä kepeissä merkeissä viikko ei jatkunut, sillä luvassa oli muun muassa nautaa ja riisiä. Lisäksi maitotuotteita oli tarjolla runsaasti. Eikä ainutkaan ateria olisi käynyt kasvisruokavalioiselle.

Käsittääkseni armeija kyllä tarjoaa myös kasvisruokaa, mutta itse en sitä suoraan sanottuna uskaltanut lähteä kokeilemaan. Halusin nimittäin pitää ruokailut odottamisen arvoisina kohokohtina, enkä usko, että se olisi armeijan kasvisruuan voimin onnistunut.

Ilmastoystävällisintä ruokaa armeijassa olivat aamupalat, jotka koostuivat pääasiassa puurosta. Muutenkin ruuan valmistaminen suurissa, suorastaan valtavissa erissä on varsin ekotehokasta.

Vaikka Haminassa tarjoillaan nykyisin Fazer Amican ruokia, en huomannut armeijan muonissa suurta eroa siihen, mitä ne olivat omana palvelusaikanani.

Muutos on kuitenkin ehkä tulossa, sillä puolustusvoimissa pohditaan ruokahuollon uudistamista. Suuri osa sotilaista syö edelleen pääesikunnan alaisena toimivien keittäjien tekemää ruokaa. Muonituksen ulkoistaminen esimerkiksi Haminassa kokeiltavalle Fazer Amicalle on yksi tulevaisuuden vaihtoehdoista.

Samainen Fazer Amica otti muuten viime viikolla osaa Sitran ja Demoksen järjestämään Peloton-työpajaan, jossa pohdittiin vähähiilistä lounasruokailua.

Armeijakin on ottamassa ympäristöasiat entistä vakavammin. Uusin Ruotuväki nimittäin kertoo, että Niinisalon tykistöprikaati on ensimmäisenä varuskuntana saanut ympäristösertifikaatin.

Ehkä jo seuraavassa kertausharjoituksessa syödään torstaisin lihatonta hernekeittoa. Tällä kertaa lihaa vielä oli – ja runsaasti!

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka odottaa ylennystä. Lisää vähähiilisiä ruokablogeja löydät täältä.

Viite