Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Terveisiä verotyöryhmälle

16.9.2009

Osmo Soininvaara

Käyttäjän Osmo Soininvaara kuva

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vihreä kaupunginvaltuutettu Helsingistä.

Olette uudistaneet verotusta Martti Hetemäen johdolla jo vuoden verran. Työnne on vielä salaisempaa kuin meillä Sata-komitean alkuvaiheessa. Meillä ei ole enää muita salaisuuksia kuin se, ettei salaisuuksia ole. Rikkaimmat ovat vetäneet rajusti kaulaa muuhun kansaan viimeisten 15 vuoden aikana. Se ei johdu vain veroista, vaan asiaa on vauhdittanut myös pääomatulojen lempeä verokohtelu.

Vaikka ette haikailisi menetettyjä verotuloja, miettikää yhteiskunnallisen luottamuksen eroosiota ja sitä, kauanko vähemmän rikkaat haluavat noudattaa epäreiluina pitämiään pelisääntöjä.

Harkitkaa hyväosaisten välistä tasausta: alentakaa suurimpien palkkojen veroja ja nostakaa pääomatulojen verotusta. Tuntuu oikeutetummalta menestyä työtä tehden ja osaamistaan kartuttaen kuin keinottelulla tai peritystä omaisuudesta nauttien.

Tärkeintä on alentaa pienipalkkaisen työn verotusta. Tarkastelkaa koko verokiilaa kuluttajan ja työntekijän välissä, siis kunnallisveroa, tuloveroa, sosiaaliturvamaksuja ja arvonlisäveroa.

Puolet kuluttajan pienipalkkaisesta työstä maksamasta rahasta menee verottajalle. Tämä on hyvinvointivaltion hinta, mutta matalatuottoisen työn osalta se on niin korkea, että työ jää tekemättä, koska kuluttaja ei maksa. Ottakaa vähemmän, että saisitte edes jotain!

Verot jarruttavat aina toimintaa, johon ne kohdistuvat. Työnteossa ei ole mitään pahaa. Verottakaa pahoja asioita, kuten ilmaston pilaamista. Ponteva ilmastopolitiikka edellyttää, että kaikista hiilidioksidipäästöistä peritään maksullisina päästöoikeuksina vähintään sata euroa tonnilta. Siitä saisitte seitsemän miljardia, jolla alentaa työn verotusta.

Toki tämä edellyttää, että kansainvälinen ilmastopolitiikka ottaa saman suunnan.

Jos Kööpenhaminan kokous ei avaa mahdollisuutta korkeisiin päästömaksuihin, korottakaa reippaasti arvonlisäveroa. Sitä joutuvat kulutuksestaan maksamaan myös koroilla elävät.

Kipupisteenä on lähinnä se pienipalkkaisen työn verokiila. Keventäkää sitä jollakin muulla tavalla tai ottakaa käyttöön suora palkkasubventio Yhdysvaltojen tapaan.

Arvonlisävero puraisee pahiten köyhiin. Tämä ratkaistiin jo Hollannin vuoden 2001 verouudistuksessa leipomalla verojärjestelmän sisään noin 150 euron perustulo.

Jos pelkäätte saavanne perustulosta ihottumaa, tehkää se sitten vaikeammin: kohdistakaa palkkaverojen alennus voimakkaasti pieniin palkkoihin. Työttömille ja eläkeläisille arvonlisäveron korotus korvataan indeksiehdon kautta.

Perustuloon liitettynä melkein koko tulovero olisi korvattavissa arvonlisäverolla. Eikä edes tämä vähennä ennakkoluuloja?

Viite