Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tuet julki!

31.8.2009

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva

Kirjoittaja on kirjailija ja lakimies, joka äänestää vähiten vastenmielistä puoluetta. Lisää Tontin blogikirjoituksia löydät täältä.

Niin siinä taas kävi. Vaalirahoituskohu kesti muutaman kuukauden ja on kovaa vauhtia unohtumassa. Lakimuutokset hautautuvat työryhmiin, arvaan.

Ongelma ei ole uusi. Vuonna 63 e.a.a. konsuli Marcus Tullius Ciceron aloitteesta säädettiin lex Tullia de ambitu. Laki rajoitti summaa, jonka ehdokas sai käyttää julkisiin huveihin vaalikampanjansa aikana.

Ei auttanut. Roomalaisten vaalilait rajoittivat äänestäjien kestitsemistä, mutta ehdokkaiden ystävät järjestivät pitoja heidän puolestaan.

Tutulta kuulostaa. Kansallisen kokoomuspuolueen säätiö on antanut puolueelleen avustuksia yhteensä 1,1 miljoonaa euroa kolmena viime vuotena. Tukijoiden nimiä tiputellaan julkisuuteen vasta kun on aivan pakko.

Ei tarvitse käydä edes kauppakorkeakoulun peruskursseja hoksatakseen kierrättää tukirahat säätiön kautta. Tai ostaa ylihintaan ehdokkaan kauppaama taulu tai pääsylippu seminaariin.

Ja eikun lobbaamaan. Nimettömän tukijan on helppo toivoa, sanotaan vaikka hallintarekisterin kautta tapahtuvan anonyymin sijoittamisen jatkumista Suomessa, eikös?

Terveellä kaupunkilaisjärjellä ajattelevan mielestä nimettömän osakesijoittamisen oikea nimi on veronkierto. Silkkisolmio- ja jakkupukuväki pelaa tällöin valttikorttinsa, ”kansainvälisen kilpailukyvyn” . Sillä voidaan tunnetusti perustella ihan mitä vaan.

Ja kas, kaikissa maissa he vetoavat samaan. Go kokoomus, go!

Kokoomuksen paras tukija on silti vasemmistoliitto. Paavo Arhinmäen ehdotus valtion omistamasta Demokraattisesta kansanpankista kertoo kaiken oleellisen vasemmistoliiton nykytilasta.

Tervemenoa dinosaurusten hautausmaalle. Kohdallisempi ilmaisu taitaa tosin nykyään olla sisiliskojen hautausmaa.

Voitte sanoa kaatuneenne saappaat jalassa, 1970-luvun perinteitä kunnioittaen. Ja ammattiliitot jaksavat maksaa. Epäilyttävän punaviherleiman takia uusi puheenjohtaja joutuu miellyttämään eliittiduunareita minkä kerkiää tai puheenjohtajuus jää lyhkäiseksi.

Esittäisin vienon toiveen, että ansiota annettaisiin kerrankin niille, joille ansio kuuluu, myös tulevissa vaaleissa. On yksi puolue, joka on julkistanut rahoituksensa jo vuosikymmeniä. Hei siellä maakuntien kepulilehdissä ja kokoomusta komppaavissa lööppilehdyköissä.

Mikähän puolue se voisi olla?

Viite