Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Turhaa julkisuutta

1.12.2009

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa. Lisää Meriläisen blogikirjoituksia löydät täältä.

Kaikilla puolueilla on puoluevaltuuskunta. Yritin muistella niiden puheenjohtajia ja tajusin, etten tiedä ainuttakaan.

Ainoa muististani kaivautunut nimi on joskus aikaisemmin sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtajana toiminut Jukka Mikkola. Tarkistin kuka se on nyt: Jouni Backman. Lapa pystyyn, kuka muu kuin jäsenkirjademari muisti tämän.

Vihreissä on nostettu puoluevaltuuskunnan puheenjohtajiksi henkilöitä, joista toivotaan seuraavissa vaaleissa kansanedustajaa. Oman puolueurani aikana puheenjohtajat ovat olleet Mika Mannermaa, Kimmo Louekari, Pekka Sauri, Tuija Mäkinen, Katri Sarlund ja nyt Kristian von Essen.

Putkeen on mennyt. Jos meillä olisi käytössä listavaali, jossa puolueväki itse saa valita vaaleissa läpimenijät, nämä olisivat siis niitä henkilöitä.

Puoluevaltuuskunnat ovat periaatteessa puolueen korkein päättävä elin puoluekokousten välillä. Silloinhan niiden puheenjohtajien tulisi olla itseoikeutetusti tosi korkean profiilin heppuja. Oikeasti puoluevaltuuskunnat ovat isolta osaltaan puoluetiedotuksen käsikassaroita ja lumedemokratiaa.

Viime viikonloppuna oli vihreiden lisäksi myös keskustalaisilla valtuuskunnan kokous. Kepulaisilla valtuuskunta pääsi keskustelemaan vasta sunnuntaina – näin varmistettiin ainakin sunnuntain lehtiä varten puoluejohdolle mieluisa uutisointi.

Politiikan toimittajilla on joku sisäinen sääntö, jonka mukaan valtuuskunnista kirjoitetaan, vaikka niissä ei tapahtuisi mitään mielenkiintoista ja uutisarvoista.

Niinpä lehdet tarjoavat puolueille muutaman kerran vuodessa mahdollisuuden saada palstatilaa. Käytännössä se pyritään täyttämään puoluejohdon tai muiden avainhenkilöiden etukäteen valmistelemilla puheilla.

Näinkään ei aina voi voittaa. Soininvaaralla oli tapana laittaa tiedotteisiinsa kolme asiaa, jotta ei vain itse joutuisi priorisoimaan mikä on se tärkein viesti. Olen nähnyt politiikan toimittajan käyttävän ammattitaitoaan laittamalla silmät kiinni ja tökkäämällä sormen paperille – näin valittiin sen päivän uutinen.

Tänä viikonloppuna esimerkiksi Maikkarin nettiin uutisoitiin vihreiden kokouksesta vain Heidi Hautalan turha piikki Olli Rehnille

Viite