Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Turve-Paula ei ole tuore

20.10.2009

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa. Lisää Meriläisen blogikirjoituksia löydät täältä.

Kun Matti Vanhanen ilmoitti asemansa olevan vahvempi kuin koskaan, piti tarkistaa oliko uutislinkki vahingossa pompahtanut satiirilehti Lehdestä. Ei ollut.

Muistan, kun Matti Vanhanen valittiin puolustusministeriksi. Ensimmäinen ajatukseni oli, että hyvälle poliitikolle salkku tuntui kevyeltä ja väärältä. En minä aivan tätäkään silloin toivonut.

Vihreiden tavoitteiden kannalta Vanhanen ei ole pelkästään huono pääministeri, jos vertaa vaikka perintöprinsessa Paula Lehtomäen johdonmukaisuuteen siinä, ettei hän ympäristöministerinä koskaan aja ympäristön etua.

Vanhasella tuntuu mopot karanneet käsistä aivan omiin galakseihin. Hän on malliesimerkki johtajasta, jonka todellisuudentajun korvaa tunne omasta suuruudesta, jota muut eivät vain aina osaa riittävästi arvostaa. Toisin sanoen Vanhaselle on kihahtanut päähän.

Samoin kävi Lipposelle, joka komean valtionpäämiesuran jälkeen muuttui kiukuttelevaksi pikkuruhtinaaksi, prinssi piimäpytyksi. Esko Aho voisi olla presidentti, ellei hänestä olisi tullut kesken kaiken oman elämänsä prinsessaa.

On vaikea pitää pää kylmänä, jos arki täyttyy hännystelijöistä ja nuoleskelijoista. Pääministerillä on ollut vielä murheenaan menestys naisten parissa, joka lienee hänelle aivan uusi valta-aseman mukanaan tuoma ilmiö.

Olisi mukavaa jos vaihteeksi Suomeen saataisiin pääministeri, jolla ei ole noussut neste hattuun. Nuori polvi ei lupaa muutosta, sillä politiikassa perinteisesti menestyvät valmiiksi viisikymppisinä syntyneet friikit.

Jutta Urpilainen on omalla esimerkillään osoittanut, ettei sukupuoli ja ikä vielä tarkoita sitä, että olisi jotain uutta annettavaa. Antti Kaikkonen on ehkä ympäristölinjauksiltaan tuore, mutta vaalirahaskandaali on paljastanut hänet pelimiestaidoiltaan oppi-isien veroiseksi.

Turkiksillaan ylpeilevä turve-Paula on vain uuden sukupolven turvejussi, ei muuta. Vaikka Vanhanen on kuinka kiusallinen, vaihtoehdot eivät politiikan sisältöjen kannalta lupaa muutosta parempaan. Väyrynen, Vanhanen, Lehtomäki, Pekkarinen, you name it.

Samaa porukkaa, samaa sarjaa.

Viite