Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tuuleen tehtyä työtä

20.4.2010

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Poliitikko, joka ei halua valtaa on joko tyhmä tai laiska. Valta on se väline, jolla maailmaa muutetaan. Vallankäyttö on kuitenkin työlästä puuhaa.

Minusta olisi ehdottomasti hauskempaa olla se, jota lobataan kuin se joka lobbaa. Ikävä kyllä olen aina kuulunut lähinnä jälkimmäisiin. Suoraa henkilökohtaista valtaa on annettu opposition rivikansanedustajalle ja divaritason puolueviskaalille niin pienellä sokerilusikalla, ettei sillä vielä pitkälle pötkitä.

Silloin kun ei ole omaa valtaa, on yritettävä vaikuttaa niihin, joilla on. Koska politiikan olemus on erimielisyydessä, vaikuttamispyrkimykset jäävät useimmiten haaveiksi vain: muut eivät yksinkertaisesti halua samoja asioita.

Politiikan panos-tuotos –suhde tuntuu joskus tuskastuttavan huonolta. Parhaillaan olen auttanut yhtä kotikaupunkini urheiluseuraa niin pikkiriikkisessä toiveessa, että ottaa jo ajatuskin päähän.

Saadakseni lupauksen siitä, että ehkä jotain mahdollisesti vähän tapahtuisi, on pitänyt kahvittaa kahta virkamiestä ja asian mittaluokka on kuitenkin alle sadan euron panostuksessa.

Sitten ihmetellään, miksi puolue kaipaa korkeita kunnallisvirkoja ja ministerinpestejä: sellaisista asemista asiat voi yksinkertaisesti hoitaa.

Asioiden hoitaminen vasta tuskastuttavaa onkin. Vihreiden tehtävä olisi muuttaa maailma. Jokainen työpäivä, jonka vihreä väki joutuu käyttämään päälle kaatuvien päivän asioiden hoitamiseen, on pois maailman muuttamistehtävästä.

Islantilainen tuhkapilvi ei ole poliittinen vääryys, jonka torjumisessa tai ajamisessa vihreät ja kokoomus olisivat eri puolilla.

Monet kuitenkin kuvittelevat, että koko politiikka on tuhkapilvien torjuntaa: jotain jossa asiantuntijatiedolla voidaan tehdä tulevaisuusskenaarioita ja etsitään niistä uskottavimmat ja valitaan sitten oikeat toimenpiteet. Että ei olisikaan niin, että olisi olemassa useita aivan erilaisia tulevaisuuksia, joista kamppaillaan.

Kyllä fokus herkästi hukkuu eduskunnassakin. Kun rivikansanedustaja yrittää käyttää valtaansa, se tarkoittaa oman lauseen saamista valiokunnan mietintöön. Siitä on vielä pitkä matka maailman muuttumiseen. 

Viite