Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Uusi ajattelu esille

Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes.
Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista. Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.

29.10.2008

Terhi Brusin

Tarjolla ilmainen idea jollekin suomalaiselle kaupungille: kutsukaa koolle joukko maailman johtavia ekologisen talouden kehittäjiä.

Alan kokoontumisista ei ole vielä tunkua. Aika alkaa olla kypsä miettiä, mikä nykymuotoisessa kapitalismissa on hyvää ja mikä huutaa muutoksia. Oikeita muutoksia siis, ei mitään vanhoja pintamaalireseptejä kuten yritysten ottamista taas valtion omistukseen.

Tällaisella aktiivisesti tulevaisuuteen tarttuvalla otteella saisi niin kotimaassa kuin ulkomailla enemmän myönteistä julkisuutta kuin millään tehdyn makuisella imagokampanjalla ikipäivänä. Samalla saataisiin päivitettyä sekä kansan että median tietotasoa.

Tämä juolahti mieleen kahdesta viime viikolla saamastani kutsusta.

Strategisen kuluttamisen nettiyhteisö Utopia täyttää vuoden ja kutsui juhlakonferenssiin. Puhujalistalla on kaksi huipputason tiennäyttäjää: jätteettömän kehdosta kehtoon-tuotannon uranuurtaja ja sitä jo edistyksellisissä yrityksissä käytäntöön soveltava saksalaiskemisti Michael Baumgart sekä amerikkalainen uusiutuvien energioiden tutkimuksen guru Amory Lovins.

Ekosähköyhtiö Greenpeace Energyn vuotuisessa energiakonferenssissa taas puhuu yksi maan parhaista ilmastontutkijoista, Carlo Jaeger Potsdamin ilmastontutkimuslaitoksesta.

Tällaisia ihmisiä eivät tavalliset kuluttajat näe ihan joka päivä, vaikka Berliinissä toki on hyvät mahdollisuudet päästä jollekin vierasluennolle.

Kohtaamiset elävien ihmisten kanssa innostavat aina enemmän kuin luettu tieto, sillä sellaisten ihmisten tapaaminen, jotka jaksavat viedä arvokkaina pitämiään asioita energisesti eteenpäin vastatuulessakin, antaa aina vahvistusta omillekin voimille.

Ajatuksia ja malleja talouden kehittämisestä on olemassa paljon, eivätkä niiden kehittelijät ole mitään uneksijoita vaan elämässä tukevasti kiinni olevia ihmisiä, mutta heidän ajatuksistaan tietää vielä liian harva.

Ihmisille tulisi Suomessakin antaa tilaisuus kuulla näitä ajatuksia avoimissa yleisötilaisuuksissa. Ja jokaisesta uudesta kunnanvaltuustosta pitäisi lähettää paikalle ainakin yksi, joka voisi kertoa asioista eteenpäin omassa kunnassaan.

Tapahtuma pitäisi tietysti järjestää ilmastoneutraalisti, niin kuin yhä useammat kansainväliset tapahtumat nykyään, eli matkoista ja tapahtumasta itsestään syntyvät päästöt pitäisi kompensoida tukemalla päästöjen vähentämistä jossain sopivassa kohteessa.

Kirjoittaja on ympäristöasioihin erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu Berliinissä. Lisää Brusinin blogitekstejä löydät täältä.

Viite