Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Valkoviinikausi alkaa nyt

Antti-Juhani Johansson

Viinejä.
Antti-Juhani Johansson

1.4.2010

Lena Björklund

Vihreä Lanka kokosi pääsiäistä ja kevättä ajatellen kolme miestä ja neljä naista tastingiin. Maisteltavana oli seitsemän valkoviiniä ja yksi punaviini. Lähes kaikki olivat luomua.

Ensimmäisenä maistelimme eteläitalialaista Triadea. Se on tehty vanhoista alkuperäisrypäleistä, mutta kansainvälisille markkinoille. Menekin varmistamiseksi alkuperäisrypäleiden persoonalliset maut on haihdutettu piiloon.

Viini otettiin tastingissä hyvin vastaan, vaikka pari maistajaa löysi siitä sekä kitkeryyttä että pistävyyttä. Laajan kannatuksen sai yleisluonnehdinta tuttu ja turvallinen, hiukan päärynämäinen kepeä perinnejuoma nousuhumalaan. Jälkilämpöinen lemmiskelyjuoma, kommentoi runollinen sielu.

Olen Italiassa maistellut näistä alkuperäisrypäleistä tehtyjä persoonallisia viinejä. Minulle Triade oli liian taltutettu, mutta kolme maistajaa valitsi sen maistetun viinisarjan suosikikseen. Yhdelle se oli toiseksi paras.

Chileläinen Adobe synnytti enimmäkseen kielteisiä reaktioita. Sitä pidettiin tunkkaisena ja mauttomana. Vierustoveri joutui ihan irvistelemään. Toinen, optimistisempi, ehdotti, että se hyvässä seurassa sopisi höpsöttelyjuomaksi.

Alkon tilausvalikoimaan huhtikuussa tulevaa oudonnimistä A...Naudin 007:ää on koemielessä tehty vain 743 pulloa. Se on niin sanottu natural wine. Luonnolliset viinit ovat seuraava uusi kiinnostava trendi. Norjan Vinmonopolet, sikäläinen Alko, omisti koko maaliskuun niille.

Luonnollisia viinejä ei yleensä suodateta ja ne käyvät rypäleen luonnollisilla hiivoilla. Niissä on minimaalisesti sulfiitteja. Maistamamme viinin valmistaja ei pidä myöskään liian korkeista alkoholiprosenteista, joten viini oli 11-prosenttista. Se oli tehty 100 vuotta vanhojen köynnösten rypäleistä.

Tiedossani oli, että se tarvitsi happea. Ei ollut aikaa dekantoida kunnolla, joten noudatin sitä mainiota neuvoa, jonka sain palvelualttiista Alkon Erottajan myymälästä: Kaadoin viinin isoon tyhjään mineraalivesipulloon ja sieltä takaisin omaan pulloonsa. Korkki päälle ja jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Luonnolliset viinit kestävät tällaista käsittelyä. Kestävät avaamisen jälkeen hyvin ylipäätään.
Temppuilun jälkeenkin viiniä pidettiin vaikeana, vaikka miltei yhtenäisenä ryhmänä oltiin sen puolella. Koska idea oli niin hyvä.

"Tulee mieleen savusaunan tuoksu kesäillassa, koivuja ja laituri ja illan kirpeys", luonnehti pääkaupunkiseudun ulkopuolella syntynyt. Silti viini jäi hänelläkin kielelle pyörimään eräänlaisena arvoituksena.

"Omien polkujensa kulkemisesta haaveileville", tiivisti yksi vihjailevasti. Tarkoitti: haave ei ihan toteudu.

Sitten oli vuorossa Ranskassa britin valmistama Chateau de la Jaubertie. Viinintekijän tuotanto on vastikään nostettu vararikon partaalta ja viinitarha luomusertifioitu.

Viiniä pidettiin vähän liian helppona, makua karkaavana. "Sukujuhlaviini". Tai ajankohtaan soveltaen: toisen pääsiäispäivän viini. Ei ärsytä ketään. Yhden maistajan toiseksi suosituin.

Ja sitten ainoaan punaviiniin. Vin de pays des Gaules on Natural wine -liikkeen isähahmon Marcel Lapierren valmistama, luonnollinen viini siis. Sopii vaikka suihkussa juotavaksi, kehuu luonnollisten viinien maahantuoja Jarno Malmberg. Mutkaton siis.

Boheemiksi se tunnistettiinkin. "Festariviini, kansanmiehen eka viini." Silti ainakin kolme maistajaa ei syttynyt yhtään.

Itse pidin tästä viinistä kovasti. Luontevasti jätkämäinen. Tervaisuutta, savua, pippuria. Ja kaikkea sitä kevyesti.
Pääsi suosikiksi vain minun listallani: kakkoseksi.

Ranskasta siirryttiin Saksaan. Kendermanns Organically grown oli muutamissa viineissä kitkeryyksiä löytäneille se viini, joka vihdoin miellytti. Luonnehdinnat pysyttelivät lähes pelkästään myönteisissä määritelmissä: hedelmäinen, pyöreä, pehmeä, lämmin, viehättävä.

Aika saavutus sarjan halvimmalta viiniltä. Yhdelle maistajalle sarjan suosikki, kahdelle sarjan toiseksi suosituin.

Sitten tuli kunnon Riesling. Pyöreä ja pehmeä ovat viinisanastossani kirosanoja eikä sellaisia onneksi tarvitse käyttää Fritz Haagin Riesling Trockeniin. Olin maisteluvuorossa ja totesin yksinkertaisesti: ihana! Löysin siitä sitrusta ja yrttiä, lähinnä ehkä tilliä, mineraalisuutta, kevätsateen kostuttamaa Helsingin asfalttia.

Ihan koko muu porukka ei ollut ihan yhtä innostunut. Kertomus siitä, että tätä viiniä on suositeltu myös kiukkuisten naisten viininä, sai ainakin yhden naispuolisen maistajan näkökulman tarkentumaan.

Päinvastaisen myönteisen näkökulman tarjosi mies, jonka mielestä tämä viini oli luonteikas, ryhdikäs, aatelinen, muttei herraskainen, älykäs ja persoonallinen. Tahdikas seuraviini.

Kolmelle sarjan suosikki, kahdelle sarjan toiseksi suosituin.

Lopuksi maistelimme Nicolas Jolyn, legendaarisen biodynaamisten viinien valmistajan Savennières 2003:a. Sitä olisi pitänyt dekantoida jopa puoli vuorokautta, mutta sovelsin siihenkin Alkosta saamaani näppärää ohjetta.

Savennièrres oli kuin toisesta maailmasta jo hurjan kullankeltaisen värinsä vuoksi. Puhumattakaan hajusta, josta löysimme punssia, sherryä, konjakkia, rusinaa, paahdettua sokeria, taatelia, mausteisuutta, hillaa, kuivattuja hedelmiä, joulukakkua.

Savennières oli niin oudossa seurassa, että se lähinnä vain erottui. Myös hyvin pitkän jälkimakunsa vuoksi.
Ylhäinen yksinäisyys sai maistajat liittäämään sen melankolisiin hetkiin tai lukuhetken seuralaiseksi.
Ei sijoittumisia suosikiksi, mutta paljon kunnioitusta.

Maistelussa arvioitiin myös viinien sopivuutta erilaisten ruokien kumppaniksi sekä pohdittiin, ketä poliitikkoa mikin viini vastaa.

Maistetut viinit

  • Triade bianco della Campania 2009. Italia. Rypäleet: Fiano di Avellino, Greco di Tufo ja Falanghina. Alko nro 528427. 9,99 €.
  • Adobe Gewürtztraminer reserva 2009. Chile. Alko nro 532677. Biodynaaminen luomu. 8,98 €.
  • A...Naudin 007. Ranska. Rypäle: Aligoté. Alkon tilausvalikoimassa pääsiäisen jälkeen. Natural wine.
  • Chateau de la Jaubertie 2008. Ranska.Rypäleet: Sauvignon blanc, Sémillon ja Muscadelle. Alko nro 579677. Luomu.
  • Vin de pays des Gaules 2007. Ranska. Punaviini. Rypäle: Gamay. Alkon tilausvalikoimassa, nro 926047. Natural wine. 14,90 €.
  • Kendermanns organically grown 2007. Saksa. Rypäleet: Müller-Thurgau, Silvaner, Scheurebe ja Riesling. Alko nro 583347. Luomu. 7,99 €.
  • Fritz Haag Riesling trocken 2008. Saksa. Alko nro 508767. 15,39 €.
  • Nicolas Joly Savennières 2003. Ranska. Rypäle: Chenin blanc. Alkon tilausvalikoima, nro 928107. Biodynaaminen luomu. 34,50 €.

Tastingiin osallistuivat vihreiden tiedottaja Suvi Reijonen, vihreiden järjestösihteeri Lasse Miettinen, vihreiden verkkotuottaja Vesa Saarinen sekä Vihreän Langan toimittajat Noora Jussila, Jenni Leukumaavaara, Lasse Leipola ja Lena Björklund.

Lisää aiheesta:Viite