Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhelinlangat laulaa

Juha Peurala

Coriolisvoiman uhri.
Coriolisvoiman uhri. Soitettaessa Ahvenanmaalta Falklandinsaarille johto kiertyy maapallon pyörimisliikkeen vuoksi, mikä voi aiheuttaa kiperän tilanteen. Juha Peurala

Coriolisvoiman uhri. Soitettaessa Ahvenanmaalta Falklandinsaarille johto kiertyy maapallon pyörimisliikkeen vuoksi, mikä voi aiheuttaa kiperän tilanteen.

2.5.2008 15.26

Eno

...elleivät ole kokonaan solmussa.

Nimimerkki ”Ei töissä muuta tekemistä” kysyy:

Miksi lankapuhelimen johto menee aina tuhannen solmuun, eikä se siitä selviä, vaikka päästää kierteet joka päivä pois?

Eno vastaa: Pääsi räkäinen nauru, kun taannoin kävin serkkupoikani Rauno-Leevin työpaikalla, joka on jonkinlainen alemman tason vikapäivystys toisen luokan tietokonejärjestelmille. Äijän pöytäpuhelimen johto oli sellaisessa solmussa, että mies joutui puhumaan siihen pöydällään maaten pää vinossa ja melkein laitteessa kiinni. Opetin, miten johto oikaistaan.

Puhelimen johdon sotkeutuminen vaikuttaa arkipäivän mysteeriltä, mutta ei ole. Kyllä ne mutkat jostain siihen tulevat. Tarkkailepa toimiasi!

Kun käytät puhelinta, vaihdat varmaan korvaa ajoittain. Tai otat luurin vasemmalla kädellä ja siirrät sen sitten oikeaan. Näissä tilanteissa johtoon tulee kuin huomaamatta kierteitä. Monet saattavat vielä pahentaa tilannetta kieputtelemalla johtoa sormissaan samalla kun puhuvat ja vaihtelevat luuria korvasta toiseen.

Voit ehkäistä sotkeutumista nostamalla ja laskemalla luurin aina samalla kädellä, mutta käytännössä sotkuja tulee joka tapauksessa. Silloin auttaa vain selvittäminen, joka onneksi on helpohkoa. Usein riittää, että irroittaa johdon koneesta ja antaa painovoiman hoitaa langan kieputtamisen suoraksi. Jos tämä ei riitä, solmut on perattava käsin.

Se on loistava toimistopuhde: näyttää kuin tekisit töitä, mutta todellisuudessa työnantaja ei tuona hetkenä saakaan kiskottua lisäarvoa selkänahastasi!

Nimimerkki ”Avokas” kysyy: Olemme tulossa vanhemmiksi. Pitäisikö meidän miettiä siviilisäätyämme? Ulkopuoliset sitä kyselevät kovasti. Olisiko avioliitto parempi vaihtoehto lapsellemme kuin avoliitto? Entä olisiko meille vanhemmille tai toiselle meistä hyväksi, jos olisimme naimisissa?

Eno vastaa: Mitä tahansa teette, älkää antako muiden mielipiteen vaikuttaa siihen. Se on teidän eikä muiden elämä. Avio- ja avoliitolla on isoja eroja, mutta lapsen oikeudet elatukseen ja perintöön ovat molemmissa samat. Se ero on, että avoliitossa isyys pitää vahvistaa erikseen joko niin että mies tunnustaa isyyden tai tuomioistuimen päätöksellä. Tämä on mutkaton toimenpide, jos olette asiasta samaa mieltä.

Laki ei tunnista avoliiton olemassaoloa puolisojen välisenä sopimuksena. Olette siis toisillenne ventovieraita lain edessä – tämä ei tosin koske verottajaa eikä erinäisiä muita viranomaisia, etenkin kun teillä on lapsi. Jos toinen teistä kuukahtaa, henkiin jäänyt ei peri vainajaa. Tämä on kova pala, jos asunto on puolisosi nimissä: perikunnalla on laillinen oikeus myydä se pois altasi. Avoliitossa perintöasiat kannattaakin järjestää testamentein. Kirjallisesti voi sopia muistakin omaisuusasioista.

Tehkää päätöksenne itse. Sitä vanhaa sukulaista, joka vihjailee, että voisitte ”vihkaista itsenne”, voi hellävaroin suunnata kiinnittämään huomionsa omiin asioihinsa.


Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite