Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sademetsien tuho kotipihalla

Juha Peurala

Sedanista puutarharyhmä.
Sademetsävapaa kaluste. Vanhan sedanin voi kierrättää persoonalliseksi puutarharyhmäksi. Juha Peurala

Sademetsävapaa kaluste. Vanhan sedanin voi kierrättää persoonalliseksi puutarharyhmäksi.

9.5.2008 0.00

Eno

Suosi kotimaista tai sertifioitua puutarhakalustoa.

Nimimerkki ”Tuoliton” kysyy:

Hyvä Eno, tarvitsen uudet puutarhakalusteet. Mitä puumateriaalia suosittelet, kun en luota edes näiden sertifioitujen laatujen viattomuuteen sademetsien hävittäjinä? Voisinko istua omatunto puhtaana suomalaisesta tai miksei myös ruotsalaisesta männystä valmistetulla puutarhatuolilla? Entä mitä ainetta on rottinki? Entä nämä säänkestävät tekorottingit tai vastaavat, ovatko ne ok vai tarpeetonta muovikrääsää?

Eno vastaa: Minulle riittää pehmeä pihanurmi ja kylmä keskiolut. Siinä on vain tuolit tiellä, kun kunnolla harrastetaan kevätpiknikkiä. Mutta jos aiot hankkia kalusteet, osta ne kotimaiset. Ja puiset, ei muoviset. Kuka nyt enää kehtaa ostaa mitään muovista?

Kotimaisia mäntyulkokalusteita on liki joka liikkeessä. Kranttu nykysuomalainen ei vain ole sulattanut kotimaisille ulkokalusteille ominaista pirttipöytä-mallistoa. Nykyään tosin on saatavilla jupimpiakin malleja kotimaisesta puusta.

On ihan oikein olla skeptinen sertifikaattien suhteen. Vain FSC-sertifikaatti on sellainen, että sitä kannattaa suosia, muut läpyskät ovat – läpysköjä. FSC takaa, ettei kyse ole laittomasta puusta ja että jonkinlaisia sosiaalisia vaatimuksia puun tuotannolle on asetettu. Täysin aukoton sekään ei ole.

Rottinki on peräisin Calameae-palmuheimosta, mutta kasvit ovat itse asiassa köynnöksiä, jotka kasvavat puiden varassa. Mitä trooppiseen puutavaraan tulee, rottinki on parhaasta päästä ekologisesti ja sosiaalisesti. Sen korjuu ja tuotanto on pienimuotoista ja työvoimavaltaista, eikä sen vuoksi muuteta metsiä puuplantaaseiksi.

Kun menet ostoksille, valitse liike ympäristöjärjestöjen suosittelemasta listasta osoitteesta www.sademetsa.fi. Lista päivitettiin tällä viikolla. Siinä luetellaan pahat kauppiaat, joita kannattaa boikotoida. Hop hop kuluttajavallankumousta tekemään!


Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite