Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hyvä jumala, älkää auttako!

23.6.2016 17.53

Maria Pettersson

Brittimeppejä ei juuri ole Brysselissä loppukeväästä näkynyt. He kampanjoivat kotimaassaan joko Remain- tai Leave-kampanjan riveissä.

Täällä parlamentissa jännitetään. Ja vitsaillaan. Unionin jäämisen puolesta voisi kampanjoida lupaamalla europarlamentaarikon ja UKIP-puolueen johtajan Nigel Faragen pysyvän poissa Britanniasta suurimman osan ajasta myös seuraavat 17 vuotta.

Uusia mielipidemittauksia saapuu viikoittain ja niiden tulkitsemisesta on tullut Brysselin kansanhuvi.

Parhaina päivinä saapuu kaksi mittausta ja kaksi eri tulosta. Euroopan kaikki tiedotusvälineet haluavat kysyä maansa mepeiltä, miten nämä arvelevat äänestyksessä käyvän. Mepit yrittävät keksiä uusia, kohteliaita tapoja vastata ”no en kuule tiedä ja aika vähän napostelee arvata”.


Suurin osa mepeistä haluaa, että Britannia jäisi unioniin. Mepit eri maista ovat yrittäneet keksiä, millä tavoin voisivat edistää sitä. He ovat taitavia poliitikkoja ja erinomaisia, kokeneita kampanjoijia, joten loogisinta olisi alkaa kampanjoida jäämisen puolesta.

Brittien mielestä se on huono idea. Heidän mukaansa kaikki, mitä kollegat tekevät, luultavasti jouduttaa EU-eroa. Tämän ristiriidan takia keskustelut ovat jo kuukausia kuulostaneet suunnilleen tältä:


Kaiki paitsi Britannian mepit:
”Kaverit, miten me voitaisiin auttaa teitä? Tultaisiinko vaikka teidän telkkariin kertomaan, kuinka hyvä juttu unioni on!”

Britannian mepit: ”Tehdäänkö jooko silleen, että ette auta.”

Kaikkien maiden paitsi Britannian mepit: ”Jospa laaditaan avoin kirje briteille!”

Britannian mepit: ”Ei.”

Kaikkien maiden paitsi Britannian mepit: ”Me voidaan kampanjoida yhdessä brittiläisen sisarpuolueen kanssa!”

Britannian mepit: ”Älkää pliis pliis tehkö mitään.”

Kaikkien maiden paitsi Britannian mepit: ”Hei nyt me tiedetään, tehdään vetoomus!”

Britannian mepit: ”Jos EU on teille kallis niin työnnätte ne vetoomukset hanuriinne.”

Kaikkien maiden paitsi Britannian mepit: ”No mutta miten olisi joku pieni seminaari?”

Britannian mepit: ”HYVÄ JUMALA ÄLKÄÄ AUTTAKO.”


Kollegoiden yli-innokkuuden lisäksi brittejä ärsyttävät muun muassa seuraavat asiat: Brexitiä kannattava lehdistö, nuoret jotka kannattava unioniin jäämistä, mutteivät jaksa lähteä äänestämään, David Cameron, vastapuolen typerät argumentit, oman puolen typerät argumentit, Britannian imperiumin rippeiden mureneminen, humoristiset Brexit-kolumnit, kaikki Brexit-kolumnit, ajan kuluminen liian hitaasti, ajan kuluminen liian nopeasti, aika ylipäätään.

Vaikka Britannia jäisi unioniin – ja henkilökohtaisesti toivon, että jää – Brexit on vienyt brittimepeiltä tämän vuoden paukut. Kampanjoinnissa meni ensimmäiset puoli vuotta ja toipumisessa vuoden jälkimmäinen puolisko. Se on sääli, sillä yksi brittien tärkeimmistä huolista on se, ettei heidän mepeillään ole tarpeeksi valtaa parlamentissa.

Maria Pettersson on europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin avustaja.

eu  euroopan parlamentti  britannia  brexit 
Viite