Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miten komissio, STT ja Yle tiesivät äänestystuloksen ennen äänestystä?

4.10.2016 16.22

Lasse Leipola

Pariisin ilmastosopimuksen tuleminen voimaan vahvistui tänään, kun Euroopan parlamentti äänesti asiasta. Uutinen asiasta levisi kuitenkin laajalle jo reilusti ennen äänestystä.

Esimerkiksi Euroopan-komission Suomen-edustusto laittoi toimittajille tänään kello 11.40 suomenkielisen tiedotteen, jonka mukaan "Euroopan parlamentti on tänään antanut hyväksyntänsä sille, että Euroopan unioni voi kokonaisuutena ratifioida Pariisin ilmastosopimuksen". Tiedotteeseen oli merkitty, että asia on julkistettavissa kello 13.00.

Yhdeltä sama tiedote alkoi levitä verkossa ja sopimuksen hyväksymisestä kerrottiin myös komission virallisella Twitter-tilillä. Euroopan parlamentti kuitenkin äänesti asiasta vasta kello 13.45 eli peräti kaksi tuntia sen jälkeen, kun komission tiedote annettiin ennakkotietona toimittajille.

Asian käsittely alkoi parlamentissa aikataulun mukaisesti tasen kello 13, mutta ennen äänestystä kuultiin muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin ja kaikkien parlamenttiryhmien puheenvuorot.

Se, että komissio kertoo etukäteen parlamentin äänestystuloksesta, vastaa suurinpiirtein sitä, että Suomessa hallitus kertoisi ehdotuksensa hyväksymisestä jo ennen eduskunnan äänestystä.


Komission Suomen-edustuston tiedotuspäällikkö Pia Siitonen, miten komissio voi tiedottaa parlemtin äänestystuloksesta jo etukäteen?

”Tämä oli se tieto, joka meille tuli. Lähetämme ylipäätään hyvin vähän tiedotteita embargolla, mutta tässä tapauksessa halusimme antaa toimittajille ennakkotietoa.”

Siitosen mukaan kyse ei ole siitä, että komissio vähättelisi parlamentin roolia.

”Meillä oli täysin vilpitön tarkoitus. Joskus täysistunnot venyvät puheiden vuoksi. Tässä on varmaan käynyt niin, että on haluttu tiedottaa ajoissa isosta ja tärkeästä asiasta.”


Pian ennakkotieto alkoi levitä perusteettomasti myös mediassa. STT:n tekemä uutinen oli 13.10 mennessä julkaistu muun muassa Etelä-Suomen Sanomien, Keskisuomalaisen ja Turun Sanomien verkkosivuilla. STT:n uutinen tehtiin komission tiedotteen pohjalta.

”Meillä on pitkä kokemus tiedotteiden luotettavuuden arvioinnista, olipa lähettävä taho mikä tahansa. Emme me suoraan usko kaikkea, mitä poliisikaan tiedottaa. Mutta tässä tilanteessa oli kaikki syyt olettaa, että komission tiedot pitävät paikkansa”, STT:ssä päätoimittajaa sijaistava Panu Tuunala sanoo.

Yle malttoi melkein odottaa riittävän pitkään ja julkaisi oman juttunsa vasta 13.38 eli seitsemän minuuttia ennen äänestystä. Ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti kertoo, että myös heidän uutisensa perustui komission ennenaikaiseen tiedotteeseen.

”Nopean uutistoiminnan deski luotti tässä kohdin tiedotteeseen, koska oli ennakoitavissa, että sopimus tullaan hyväksymään. Sellaisissa tapauksissa, joissa äänestyksestä on tulossa tiukka, tarkistamme asian tai seuraamme itse videolähetystä”, Ravantti sanoo.

journalismi  demokratia  europarlamentti  ilmastosopimus  eu 




Viite