Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Äänestäjät voittivat mörkönsä

28.5.2019

Milo Toivonen

Käyttäjän Milo Toivonen kuva
Milo Toivonen on 31-vuotias peligraafikko ja Helsingin vihreiden varapuheenjohtaja.

Myönnän avoimesti: minulla oli suuria vaikeuksia painaa täydellä vaalivaihteella tämä kevät läpi.

Jo eduskuntavaalien jälkeen takki oli aikalailla tyhjä. Siksi kaikki kunnia ehdokkaille ja tukiryhmäläisille, jotka jaksoivat paahtaa demokratian nimissä eurovaali-iltaan asti.

Olette urakoineet suurella sydämellä. Sunnuntaina niitä työn hedelmiä korjattiin, kun lähes koko Euroopan läpi virtasi vihreä aalto.

Ja vaikka ehdokas ei olisikaan edustanut voittavaa puoluetta, jokaisen panosta tarvittiin siihen, että Brysselin yhteinen projekti tuotiin askeleen lähemmäksi suomalaista äänestäjää.

Viimeisinä viikkoina ennen eurovaaleja oli vaaliväsymyksen lisäksi ilmassa muitakin kansan keskittymisestä kilpailevia asioita.

Suomalaisille rakkaassa jääkiekossa leijonat menestyivät ja raivasivat tietään kohti loppuottelua.

Keskelle kuuminta politiikan kevättä olikin tupsahtanut täysin epäpoliittinen ilmiö. Ehdokkaiden haastatteluihin tipahti kysymyksiä urheilusta. Puheenjohtajatenteissä juontajat päivittivät matsien väliaikatietoja.

Vaikka puolueiden puheenjohtajat eivät olisikaan olleet erityisen intohimoisia penkkiurheilijoita, heillä oli paineita seurata kisoja.

Kasvojen säilyttämisen vuoksi kiekkotuloksiin pitää reagoida, sen verran kansanomaisuutta poliitikolta vaaditaan. 


Eurovaalisunnuntaina pääkaupungissa satoi koko päivän. Olin vaalitoimitsijana helsinkiläisen omakotilähiön äänestyspisteellä. Sain kuivata monet passit, mutta myös toivottaa monta kertaa hyvät päivänjatkot.

Ihmisiä saapui tasaisena virtana. Yllätyksekseni äänestyspaikalla ei näkynyt jälkeäkään latistavista olosuhteista: eduskuntavaalien läheisyydestä, EU:n päätöksenteon mielletystä etäisyydestä tai monimutkaisuudesta.

Äänestysintoa ei myöskään kadottanut helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä, joka saapui paikalle äänestämään. Eipä meistä kumpikaan tainnut vielä siinä vaiheessa aavistaa, että ilta tuo hänelle Europarlamentin brexit-paikan.

Eurovaalisunnuntaina Leijonat voittivat kultaa, mutta vielä hienompaa oli nähdä kuinka suomalaiset äänestäjät voittivat omat mörkönsä.

eurovaalit  eurovaalit19  äänestysprosentti  äänestysaktiivisuus 

Viite