Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Seta

Seta

”Emme aio uusintaa syrjivää translakia” – Vihreät Naiset avaa ovet transnaisille

5.11.2018 15.37

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden Naisten yhdistys avaa ovensa myös transnaisille. Aiemmin vihreiden naisjärjestö on edellyttänyt, että jäseneksi liittyvä on juridiselta sukupuoleltaan nainen.

”Emme halua olla se taho, joka vaatii, että laillisesti vahvistetun sukupuolen saadakseen ihminen on joutunut käymään läpi pakkosterilisaation ja joutunut todistamaan, että elää sukupuolen mukaista elämää”, Vihreiden Naisten hallituksen jäsen Maria Jauhiainen sanoo Vihreälle Langalle.

Sääntömuutos on kannanotto translakiin, jonka ongelmallisuutta vihreät on pitänyt esillä jo pitkään.

Myös vihreiden uusi puheenjohtaja Pekka Haavisto on sanonut tasa-arvon olevan yksi vihreiden tärkeistä vaaliteemoista. Haavisto mainitsi translain yhtenä vakavista tasa-arvorikkomuksista.


Suomessa juridisen
sukupuolensa vahvistavan transihmisen on yhä todistettava lääketieteellisesti olevansa lisääntymiskyvytön. Suomi on Pohjoismaista ainoa, joka vaatii pakkosterilisaatiota sukupuoltaan korjaavalta ihmiseltä. 

Muun muassa YK:n kidutuksen vastainen erityisraportoija on vaatinut pakkosterilisaatiovaatimuksesta luopumista transnuorten korkeisiin itsemurhalukuihin vedoten.

”Vihreät haluaa ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavan translain, jossa sukupuolen vahvistaminen perustuu omaan ilmoitukseen. Oikeudellinen ja lääketieteellinen prosessi on erotettava”, aloitteen tehneen Helsingin Vihreiden Naisten puheenjohtaja Kirsi Helin kommentoi.

Tähän asti yhdistykseen on voitu valita 15-vuotias nainen, joka tukee yhdistyksen toimintaa ja jolla on Suomen passi tai asuinpaikka Suomessa. Sääntöihin lisättiin, että yhdistys kunnioittaa sukupuolen itsemääräämisoikeutta. 

Aiemmin jäsenpäätökset on käytännössä tehty nimen perusteella. Epäselvissä tapauksissa asiasta on keskusteltu jäseneksi pyrkivän kanssa. Sääntöjen mukaan transnaiset eivät ole päässeet mukaan yhdistykseen, jos he nimen tai passiin merkityn tiedon mukaan ovat miehiä.

Suomessa ainakin myös Naisasialiitto Unioni kunnioittaa sukupuolen itsemääräämisoikeutta.


Vihreät Naiset toivoo, että keskustelu translaista jatkuu ja että laki uudistetaan mahdollisimman pian.

”Niin kauan kuin translaki on täysin kestämätön, lähdemme soveltamaan sitä niin ettemme ainakaan uusinna itsemääräämisoikeutta rikkovaa ja ihmistä rajoittavaa lakia”, Jauhiainen sanoo.

Patentti- ja rekisterihallituksen vahvistama sääntömuutos otetaan käyttöön välittömästi.

Vihreät  tasa-arvo  feminismi  translaki  sukupuolivähemmistöt 
Viite