Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Terhi Lehtonen työskenteli Brysselissä yli 20 vuotta ympäristö- ja ilmastoasioissa. Hän oli Heidi Hautalan avustajana, vihreiden neuvonantajana ja komissiossa ilmastopääosastolla. Iiro Törmä

Terhi Lehtonen työskenteli Brysselissä yli 20 vuotta ympäristö- ja ilmastoasioissa. Hän oli Heidi Hautalan avustajana, vihreiden neuvonantajana ja komissiossa ilmastopääosastolla.

”Ilmastotoimien tahdista on paniikki kaukana” – Valtiosihteeri Terhi Lehtonen on ministeriön ympäristösoturi

5.11.2019 13.50

Jenni Leukumaavaara

Vihreä konkari Terhi Lehtonen näki Brysselissä Suomen nousun ilmaston kärkimaaksi. Nyt hän on muuttamassa puheita teoiksi ympäristöministeriön valtiosihteerinä.


Mitä teit tänään töissä?

”Aamulla olin teollisuuden tilaisuudessa, jossa puhuttiin vähähiilisestä teknologiasta. Tämän jälkeen meillä on hallitusryhmien palaveri valtion asuntorahastosta. Iltapäivällä ympäristöministeri, kansliapäällikkö, minä ja yksi erityisavustaja osallistumme hyväntekeväisyystapahtumaan.

Aika usein edustan ministeriä kokouksissa, joihin hän ei pääse osallistumaan. Ja aika vähän istun työpäivän aikana tietokoneen äärellä.”


Työskentelit europarlamentissa vuosia vihreiden ympäristöpoliittisena neuvonantajana. Miltä Suomen ilmastopolitiikka on näyttänyt Brysselistä?

”IPCC:n puolentoista asteen raportin yhteydessä Suomi hyppäsi kärkeen ainakin tavoitteissa. Nyt on haasteena näyttää, että se ei ollut pelkkää puhetta.”


Mitä pitää tehdä ensimmäisenä?

”Esimerkiksi maankäyttösektorilla haluamme toimia nopeasti. Tähän liittyvät ravintokierto- ja biokaasualoitteet. Liikenteessä raidepanostukset ovat tärkeitä, samoin energiaverojen kokonaisuudistus ja ympäristölle haitallisten yritystukien karsiminen.”


Keskustalla ja vihreillä on ollut sanaharkkaa ympäristö- ja ilmastoasioista. Onko keskustan kanssa hankalampaa tulla toimeen kuin muiden hallituspuolueiden kanssa?

”Tavoitteet on kirjattu hallitusohjelmaan, ja niistä keskustakin on halunnut pitää kiinni. Toivomme, että keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni pystyy selkeyttämään tilannetta.”


EU:n ilmastokomissaariksi ja komission varapuheenjohtajaksi on valittu hollantilainen Frans Timmermans. Mitä mieltä olet valinnasta?

”Odotukset ovat kovat. Meillä on komissaari, joka vastaa Green New Dealista, kestävästä kehityksestä ja ilmastosta. Nyt sanat pitää muuttaa teoiksi. Esimerkiksi päästökauppaa pitää tiukentaa, jotta se sopii EU:n 50 tai 55 prosentin päästövähennystavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä.

Laivaliikenteen päästöt pitää sisällyttää järjestelmään. Myös liikenteen päästöjen vähentämisessä odotan Frans Timmermansilta nopeita toimia.”


Julkisuudessa puhutaan ilmastopaniikista. Onko sellaista olemassa?

”Ilmastotoimien tahdista on paniikki kaukana. Emme ole vielä ottaneet käyttöön läheskään kaikkia keinoja päästöjen vähentämiseksi ja luonnon nielujen vahvistamiseksi. Emme edes niitä, jotka maksavat itsensä takaisin energiansäästön tai muiden hyötyjen kautta.”


Ehditkö nukkua?

”Työ ei lopu. Siihen voisi käyttää kaiken aikansa. En silti meitä politiikan entusiasteja sääli, koska olemme itse tämän valinneet. Rajat pitää osata vetää, mutta nostan hattua heille, jotka tekevät politiikkaa vapaaehtoispohjalta.”

ympäristöministeriö  yritystuet  euroopan unioni  green new deal 
Viite