Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

”Yliopistojen yhteiskunnalliseen rooliin ja tohtoreiden työllistymiseeen liittyy paljon juhlapuheita ja linjanvetoja, jotka sitkeästi pysyttelevät irrallaan todellisuudesta”, Miia Halme-Tuomisaari sanoo. Iiro Törmä

”Yliopistojen yhteiskunnalliseen rooliin ja tohtoreiden työllistymiseeen liittyy paljon juhlapuheita ja linjanvetoja, jotka sitkeästi pysyttelevät irrallaan todellisuudesta”, Miia Halme-Tuomisaari sanoo.

”Käyn itseni kanssa ärtynyttä dialogia”

8.11.2019 15.33

Jenni Leukumaavaara

Miia Halme-Tuomisaari

  • Oikeusantropologi, tohtori ja dosentti
  • Tutkijakollegiumin yliopistotutkija Helsingin yliopistossa

Vihreä Lanka haastatteli 2015 kolmea Helsingin yliopiston tutkijaa ja kysyi heiltä, miten leikkaukset vaikuttivat heidän töihinsä. Nyt tavoitimme samat tutkijat uudelleen.


”Yliopiston tilanne muuttuu edelleen vauhdilla suuntaan, josta en pidä: strateginen rahoitus ja kaikenlainen brändäys lisääntyy.

Työskentelen Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumissa. Tutkin YK:n ihmisoikeusvalvontamekanismeja antropologisesta näkökulmasta.

Olen ollut näiden neljän vuoden aikana vierailevana tutkijana Sveitsissä ja Etelä-Afrikassa. Lisäksi hoidin Helsingin yliopiston antropologian lehtoraattia yhden kevään.


Tutkijakollegiumin rahoitus mahdollistaa sen, että tällä hetkellä teen täysin sisällöllisesti motivoitunutta tutkimusta.

Voin suoraan sanoa, että näin saadaan aikaan sitä kuuluisaa huippututkimusta. Tutkimuksistani tulee niin hyviä, että ne kelpaavat maailman johtaviin journaaleihin ja kansainvälisiin tieteellisiin kustantamoihin.

Tulevien tutkimushankkeiden kohdalla käyn välillä itseni kanssa hieman ärtynyttä dialogia, jossa mietin tapoja mahtua strategisiin kehikkoihin ja mietin ’täkyjä’, joilla rahoitusta voisi saada.


Nämä strategiset painopisteet ovat hallinnon ja poliittisen päätöksenteon kieltä ja välineitä. Ne yrittävät saada keskenään epäsopivia asioita kohtaamaan toisiaan.

Poliittinen sykli on niin paljon nopeampi kuin tutkimuksen, ettei ole realismia olettaa tutkijoiden pystyvän tuottamaan uutta tutkimusta poliitikkojen tai hallinnon juuri nyt tärkeinä pitämiin kysymyksiin.

Soisin enemmän painoa sille, että tutkijat voisivat kaivaa tekemästään tutkimuksesta strategisiin painopisteisiin sopivia löydöksiä. Näin tutkimus voisi vaikuttaa aidosti.

Kertoo ajastamme paljon, että tämä puoli ei saa järkeviä rahallisia satsauksia.

Yhteiskuntamme voisi alkaa arvostaa tohtorintutkinnon takaamaa näkökulman laaja-alaisuutta ja palkata tohtoreita arvostettuihin elinkeinoelämän tehtäviin.”

Miia Halme-Tuomisaari

  • Oikeusantropologi, tohtori ja dosentti
  • Tutkijakollegiumin yliopistotutkija Helsingin yliopistossa

yliopisto  yliopiston säästöt  koulutus  aivovuoto 
Viite