Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Corander

”Oslossa olen pystynyt nostamaan tutkimukseni tason huimasti korkeammalle”, Helsingistä Oslon yliopistoon siirtynyt Jukka Corander sanoo. Hän työskentelee osa-aikaisesti Helsingin yliopistossa.Jukka Corander

”Oslossa olen pystynyt nostamaan tutkimukseni tason huimasti korkeammalle”, Helsingistä Oslon yliopistoon siirtynyt Jukka Corander sanoo. Hän työskentelee osa-aikaisesti Helsingin yliopistossa.

”Luvatut korotukset ovat laastari vuotavan haavan päälle”

8.11.2019 15.34

Jenni Leukumaavaara

Jukka Corander

  •  Tilastotieteen professori
  •  Kertoi 2015 lähtevänsä Suomesta protestina hallituksen leikkauspäätöksille ja asenteelle
  • Asuu ja työskentelee Oslossa, työskentelee osa-aikaisesti Helsingin yliopistolle

Vihreä Lanka haastatteli 2015 kolmea Helsingin yliopiston tutkijaa ja kysyi heiltä, miten leikkaukset vaikuttivat heidän töihinsä. Nyt tavoitimme samat tutkijat uudelleen.


”Toki rahoituksen lisääminen auttaa, mutta erityisesti Helsingin yliopiston osalta edellisen hallituksen leikkaukset olivat niin valtavia, että yhdistettynä vuosia jatkuneeseen indeksin jäädytykseen ne saivat aikaan korvaamatonta vahinkoa.

Hallinnosta vähennettiin satoja ihmisiä, ja työt kasautuvat yhä pienemmän joukon harteille.

Perusrahoituksen riittämättömyys on etenkin kokeellisissa tieteissä johtanut siihen, että laboratorioita täytyy ylläpitää ulkopuolisen rahoituksen avulla.

Rahaa varsinaisiin kokeisiin voidaan budjetoida hyvin vähän. Se on johtanut todelliseen noidankehään. Nyt luvatut korotukset ovat pieni laastari vuotavan haavan päälle.


Vaikka olenkin akateemisessa maailmassa ja haluan puolustaa yliopistoja, ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet leikkaukset ovat paljon pahempi asia.

Niiden seurauksena opetusmahdollisuudet ja opiskelijoiden henkilökohtainen tuki ja ohjaus ovat monessa paikassa romahtaneet kestämättömälle tasolle. Tällä on negatiivisia seurauksia pitkälle tulevaisuuteen.

Jatkan osa-aikaisena Helsingissä, lähinnä siksi etten voi jättää opiskelijoitani ja muita ryhmän jäseniä pulaan.

Oslossa olen pystynyt hankkimaan noin 10 miljoonaa euroa tutkimusrahoitusta eri lähteistä viimeisten kolmen vuoden aikana, joten tilanne siellä on aivan erinomainen. Olen pystynyt nostamaan tutkimukseni tason huimasti korkeammalle.”

Jukka Corander

  •  Tilastotieteen professori
  •  Kertoi 2015 lähtevänsä Suomesta protestina hallituksen leikkauspäätöksille ja asenteelle
  • Asuu ja työskentelee Oslossa, työskentelee osa-aikaisesti Helsingin yliopistolle

yliopistot  yliopiston säästöt  koulutus  aivovuoto 
Viite